Zondag 25 september: Chap’eau voor de IJse

Vrijdag 23 september 2016 — In Overijse heeft de rivier terug een prominente plek gekregen op en in de omgeving van het Stationsplein. De IJse doet het trouwens prima wat betreft de waterkwaliteit! In een rapport dat Natuurpunt de voorbije zomer publiceerde, werd de rivier zelfs uitgeroepen tot de meest bruisende waterloop van Vlaams-Brabant. Toegegeven, op Vlaams niveau staat de waterloop pas op de vijftiende plaats, maar het water van de IJse is alleszins proper genoeg om ze terug te integreren in het straatbeeld, letterlijk zelfs.Om de terugkeer van het water in onze samenleving te vieren, wordt het centrum van Overijse op zondag 25 september omgetoverd in een feestlocatie, waar jong en oud kan komen spelen, sporten en vooral genieten van zuiver water.

Er staat heel wat op het programma. Sportievelingen kunnen fietsen, wandelen, mountainbiken, kajakken of lopen. Op het Stationsplein, waar alle activiteiten vertrekken, is er ook heel wat randanimatie, zoals grime voor de kids of een sappentrapper voor een gezonde verfrissing. Omdat zuiver water en natuurbeleving centraal staan bij het event, streven de organisatoren ook naar een optimale duurzaamheid, wat bijvoorbeeld betekent dat het afval gesorteerd en gerecycleerd wordt en dat er elektrische voertuigen ingezet worden als shuttledienst van en naar de randparkings.

Chap’eau wordt georganiseerd door alle partners die in de regio ijveren voor zuiver water, met name de Vlaamse Milieumaatschappij, Aquafin, het gemeentebestuur van Overijse, de provincie Vlaams-Brabant en Natuurpunt.  

Te filmen/fotograferen:

Op zondag 25 september omstreeks 11u zal Aquafin samen met het Instituut voor natuur- en Bosonderzoek (INBO) een bevissing uitvoeren op de IJse ter hoogte van de watermolen, op wandelafstand van het stationsplein. De gevangen vissen zullen tijdelijk ondergebracht worden in een Aquarium, en later op de dag terug uitgezet in de IJse.

De hele dag door kunnen er beelden gemaakt worden van fietsers, wandelaars en kajakkers langs de IJse en natuurlijk van de sfeer op het stationsplein. Overijse is trouwens een van de eerste gemeenten in Vlaanderen die beslist heeft om ruimte voor water heel letterlijk te nemen door een hemelwaterplan te bestellen bij Aquafin. Wat dit inhoudt en hoe dit gerealiseerd wordt in de praktijk, kunt u ontdekken op de infostand en tijdens een geleide wandeling (vertrek om 10u of om 11u)

Programma

Iedereen is welkom vanaf 9u op het Stationsplein in Overijse. De kajaktochten en de barbecue zijn ondertussen volzet. Wie nog graag mee wil komen wandelen, lopen, fietsen of mountainbiken, kan zich zondag nog ter plaatse aanmelden. Op het Stationsplein zelf is allerlei randanimatie voorzien en zijn er verschillende eet- en drankstandjes. Loop zeker ook langs de aantrekkelijke infostanden van de partners.

Kader

 “We kunnen er vandaag niet meer naast kijken. Ons klimaat verandert met veel neerslag tot gevolg, en daar moeten we op anticiperen. Dat heeft het gemeentebestuur van Overijse goed begrepen, want het wil terug ruimte geven aan water” zegt Danny Baeten, directeur bij initiatiefnemer Aquafin. “Een basisvereiste om water terug in het straatbeeld te integreren, is natuurlijk dat het water zuiver is, en dat gebeurt niet vanzelf. Daar werken we met z’n allen elke dag aan: Aquafin, de gemeentebesturen, de Vlaamse Milieumaatschappij, de provincie, Natuurpunt, en onze technische partners, die we uiteraard ook uitgenodigd hebben om samen van het resultaat van onze inspanningen te genieten. Want hier in Overijse is zuiver water terug tastbaar, hier leven de mensen in harmonie met het water. En dat is niet toevallig de visie van Aquafin: een leefomgeving in harmonie met water! Voor ons is dit een voorbeeld van hoe wij de toekomst zien, en dat mag op een gepaste manier onder de aandacht van het grote publiek komen.”