Wereldtoiletdag: basisschool De Wegwijzer uit Assenede wint een toilet-make-over

Wist je dat één kind op tien nooit op school naar het toilet gaat? Meer dan de helft houdt het zo lang mogelijk op, tot ze niet meer kunnen en wel moéten gaan. De kinderen vinden de wc’s op school vies en onaantrekkelijk. Daar komt voor basisschool De Wegwijzer uit Assenede nu verandering in, want zij winnen een heuse make-over van hun sanitair! Eerder dit jaar, niet toevallig op Wereldwaterdag, lanceerden Milieuzorg op School (MOS) en Vlaams waterzuiveraar Aquafin een WC-wedstrijd, waarmee scholen werden uitgedaagd een duurzaam en educatief concept uit te werken voor hun droomtoilet, met als beloning een geldprijs voor de realisatie ervan.

In totaal zonden 30 scholen een ontwerp in. Een deskundige jury met vertegenwoordigers van Aquafin en MOS beoordeelde de inzendingen op de criteria duurzaamheid, educatieve waarde, creativiteit, participatie van de leerlingen en technische haalbaarheid.  Basisschool De Wegwijzer uit Assenede kwam als winnaar uit de bus. Zij werkten de voorbije maanden, zowel op de kleuterschool als de lagere school, intensief aan een origineel ontwerp. Resultaat: een boeiende website, een mooie maquette die je aan het dromen zet en een heus toilet-lied. Zij gaan hierdoor met de hoofdprijs aan de haal, met name 2.500 euro voor de realisatie van hun droom-WC.

Top 6

Ook de scholen De Kleine Wereld uit Waregem, De Borderboog uit Moorslede, De Driespan uit Zevekote, MPI De Kaproenen uit Sint-Andries en De Klim uit Schelle konden de jury charmeren met hun ontwerp en winnen elk 1.000 euro voor een make-over van hun kleinste kamertjes. Dankzij de WC-wedstrijd van MOS en Aquafin wordt naar het toilet gaan in deze 6 Vlaamse scholen alvast een groot plezier.

Wereldtoiletdag

Door deel te nemen aan deze wedstrijd werd in 30 Vlaamse scholen bovendien de nodige aandacht besteed aan het sanitair, het belang van zuiver water en rationeel watergebruik. De uitreiking van de prijzen gebeurt opnieuw niet toevallig in de aanloop naar wereldtoiletdag, die elk jaar plaatsvindt op 19 november. Op deze dag, gesteund door de Verenigde Naties, wordt extra aandacht gevraagd voor naar schatting 2,5 miljard mensen die niet beschikken over normale sanitaire voorzieningen. Hierdoor sterven jaarlijks 800.000 jonge kinderen aan diarree, per dag 2.200 kinderen, zo’n 70 volle schoolklassen per dag!

Joke Vriens

adviseur Communicatie, Aquafin

Phaedra Van Keymolen

MOS-coördinator, MOS

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Aquafin

Een sterke partner voor het Vlaamse Gewest

Aquafin is partner van het Vlaamse Gewest voor de uitbouw, financiering en de exploitatie van de rioolwaterzuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen. We vangen het huishoudelijke afvalwater van de gemeentelijke riolen op in verzamelriolen en voeren het naar zuiveringsinstallaties, waar het wordt behandeld volgens de Europese en Vlaamse normen.

De kosten voor de uitgevoerde infrastructuurwerken en de werkingskosten van Aquafin worden via de drinkwatermaatschappijen gedeeltelijk doorgerekend aan de drinkwaterverbruiker. Hiermee volgt het Vlaamse Gewest het ‘de vervuiler betaalt’-principe, dat door Europa aangemoedigd wordt. Het saldo wordt aan de drinkwatermaatschappijen betaald via een werkingstoelage uit het Minafonds.

Aquafin staat voor een goed beheer van de zuiveringsinfrastructuur en een sterk vermogen tot innovatie. Zo liggen methodologieën van Aquafin aan de basis van de gebiedsdekkende uitvoeringsplannen, die duidelijk aangeven op het gemeentelijke grondgebied welke infrastructuur er wanneer door het gewest of door de gemeente moet worden voorzien. Door zijn opgebouwde knowhow en jarenlange ervaring is Aquafin ook een gegeerde partner in binnen- en buitenlandse onderzoeksprojecten, gericht op de implementatie van de Europese kaderrichtlijn Water. De kennis die Aquafin zo verwerft, komt ten goede aan het Vlaamse Gewest en de gemeenten. Met onderzoek en innovatie werken we bovendien aan oplossingen voor hedendaagse en toekomstige maatschappelijke uitdagingen, bijvoorbeeld door de recuperatie van energie en grondstoffen uit afvalwater.


Producten en diensten buiten de overeenkomst met het Vlaamse Gewest

Voor de Vlaamse gemeenten

Aquafin biedt zijn diensten ook aan voor de uitbouw en het beheer van het gemeentelijke stelsel.  Steden en gemeenten kunnen rechtstreeks met Aquafin samenwerken of instappen in samenwerkingsverbanden die Aquafin heeft met drinkwatermaatschappijen Water-link, Pidpa en De Watergroep (Riopact).

Rekening houdend met intensere buien en lange droogteperiodes door de klimaatverandering, voorzien gemeenten ook best een plan voor optimale infiltratie, buffering en afvoer van regenwater. Aquafin maakt op maat van de gemeente een hemelwater- en droogteplan waarin het concrete maatregelen voorstelt om slim om te gaan met water.

Voor de industrie in Vlaanderen en buitenlandse partners
Aquaplus NV, het dochterbedrijf van Aquafin, richt zich op de noden van de industrie om aan de Europese richtlijnen te voldoen. Bedrijven kunnen bij Aquaplus terecht voor studies en consulting, ontwerp-, bouw- en exploitatieopdrachten en rioolbeheer.


 

Neem contact op met

Dijkstraat 8 2630 Aartselaar

03 450 47 56

redactie@aquafin.be

www.aquafin.be