Volg de weg van vuil naar proper water in Wulpen

Aquafin opent vernieuwde zuiveringsinstallatie voor bezoekers

Dinsdag 22 augustus 2017 — Op zaterdag 26 augustus 2017 opent Aquafin de poorten van de recent vernieuwde rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Wulpen. Buurtbewoners kunnen dan tussen 10u en 17u een kijkje komen nemen en krijgen een rondleiding op de RWZI, waarin hen uitgelegd wordt hoe het zuiveringsproces precies verloopt. 

De RWZI van Wulpen is de enige installatie in Vlaanderen waar het effluent – het gezuiverde afvalwater – als grondstof wordt gebruikt door drinkwatermaatschappij IWVA. Daar wordt het gezuiverd afvalwater namelijk verder bewerkt om er drinkbaar water van te maken, een uniek concept in België. Ook de drinkwatermaatschappij stelt gelijktijdig de deuren open voor het publiek.

Het Vlaams waterzuiveringsbedrijf Aquafin startte in het voorjaar van 2013 met aanpassingswerken aan de oude rioolwaterzuiveringsinstallatie van Wulpen, een investering van ruim 8 miljoen euro. Net voor de zomer van 2016 werden de renovatiewerken beëindigd.

Uit de modellering over het zuiveringsgebied Wulpen was immers gebleken dat de doorvoercapaciteit zowel in het laagseizoen als in het hoogseizoen te beperkt was. Door de uitbreiding van de bestaande pompcapaciteit komt er nu minder ongezuiverd afvalwater in de natuur terecht, wat uiteraard een gunstig ecologisch effect heeft op de waterloop Langgeleed. Bovendien werd de maximale capaciteit van de RWZI opgetrokken tot 68.000/136.000 inwonersequivalenten (winter/zomer). Momenteel kan de RWZI maar liefst 1.217 liter afvalwater per seconde verwerken!

Wie benieuwd is hoe het waterzuiveringsproces op deze nieuwe installatie verloopt, kan op zaterdag 26 augustus 2017 een kijkje komen nemen aan de Langeleedstraat 14 in Koksijde. De RWZI wordt geopend voor het publiek tussen 10-17u. Elke bezoeker krijgt na de rondleiding een drankje aangeboden.