Volg de weg van vuil naar proper water in Steenkerke

Aquafin opent nieuwe zuiveringsinstallatie voor bezoekers

Vrijdag 20 juni 2014 — Op woensdag 25 juni  2014 opent Aquafin de poorten van de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Steenkerke (Veurne). Buurtbewoners kunnen dan een kijkje komen nemen en krijgen een rondleiding waarin hen uitgelegd wordt hoe het zuiveringsproces precies verloopt.

Het Vlaams rioolwaterzuiveringsbedrijf Aquafin startte in 2012 met de bouw van de kleinschalige waterzuiveringsinstallatie in Steenkerke. Die bestaat uit een biorotor gecombineerd met een rietveld. Zo’n biorotor is een zuiveringstechniek die vaak wordt toegepast bij kleinschalige waterzuiveringsinstallaties. Bacteriën worden via een draaiende as afwisselend ondergedompeld in het afvalwater (voedselvoorziening) en blootgesteld aan de lucht (zuurstofvoorziening), waardoor ze vervuilende stoffen afbreken tot CO2, gas en water.

In de loop van 2013 werden de bouwwerken afgerond en kon de installatie in gebruik genomen worden. Sindsdien zuivert de RWZI het afvalwater van een 270-tal inwoners.

Wie benieuwd is hoe het waterzuiveringsproces op deze nieuwe installatie verloopt, kan op woensdag 25 juni  2014 een kijkje komen nemen in de Haenestraat te Steenkerke (Veurne). Er zijn rondleidingen voorzien om 17.00 uur, 17.30 uur,  18.00 uur, 18.30 uur, 19.00 uur en 19.30 uur. Elke bezoeker krijgt na de rondleiding een drankje aangeboden.

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven (met vermelding van uur van voorkeur) via contact@aquafin.be of op het nummer 03 450 45 45.