Volg de weg van vuil naar proper water in Rozebeke

Aquafin opent nieuwe zuiveringsinstallatie voor bezoekers

Woensdag 1 oktober 2014 — Op zondag 5 oktober 2014 opent Aquafin de poorten van de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Zwalm-Rozebeke. Buurtbewoners kunnen dan een kijkje komen nemen en krijgen een rondleiding waarin hen uitgelegd wordt hoe het zuiveringsproces precies verloopt.

Het initiatief gaat uit van de gemeentebesturen van Zwalm en Brakel, enkele enthousiaste Rozebekenaren, Aquafin en TMVW. “De inwoners van Rozebeke werden de laatste maanden en jaren geconfronteerd met enkele grootschalige wegenwerken”, legt Nico Van Gestel, adviseur Communicatie bij Aquafin uit. “Om hen te bedanken voor hun begrip en geduld hebben we samen met de gemeente en andere projectpartners besloten een inhuldiging te organiseren. De festiviteiten beginnen om 11u in de voormiddag met een officiële opening om het einde van de werken te vieren. In de namiddag zijn er heel wat randactiviteiten, zoals kindergrime, een springkasteel, volksspelen en drank- en eetstandjes voorzien. Vanaf 13.30u stellen we de nieuwe zuiveringsinstallatie open voor het publiek. Werknemers van Aquafin zullen de bezoekers dan een rondleiding aanbieden.”

Het Vlaams rioolwaterzuiveringsbedrijf Aquafin startte eind 2012 met de bouw van de kleinschalige waterzuiveringsinstallatie in Rozebeke. In de zomer van 2014 werden de bouwwerken afgerond en kon de installatie in gebruik genomen worden. Sindsdien zuivert de RWZI het afvalwater van een 400-tal inwoners. De maximale capaciteit is voorzien op 900 inwoners.

Wie benieuwd is hoe het waterzuiveringsproces op deze nieuwe installatie verloopt, kan op zondagmiddag 5 oktober een kijkje komen nemen in Rozebeke. Er zijn rondleidingen voorzien om 13.30 uur, 14.00 uur, 14.30 uur, 15.00 uur en 15.30 uur. Elke bezoeker krijgt na de rondleiding een drankje aangeboden.

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven (met vermelding van uur van voorkeur) via contact@aquafin.be of op het nummer 03 450 45 45.