Volg de weg van vuil naar proper water in Daknam

Aquafin opent nieuwe zuiveringsinstallatie voor bezoekers

Woensdag 23 april 2014 — Op zondag 27 april 2014 opent Aquafin de poorten van de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Lokeren-Daknam. Buurtbewoners kunnen dan een kijkje komen nemen en krijgen een rondleiding waarin hen uitgelegd wordt hoe het zuiveringsproces precies verloopt.

Het Vlaams rioolwaterzuiveringsbedrijf Aquafin startte in 2012 met de bouw van de kleinschalige waterzuiveringsinstallatie in Daknam. Die bestaat uit 2 biorotoren gecombineerd met 3 rietvelden. Zo’n biorotor is een zuiveringstechniek die vaak wordt toegepast bij kleinschalige waterzuiveringsinstallaties. Bacteriën worden via een draaiende as afwisselend ondergedompeld in het afvalwater (voedselvoorziening) en blootgesteld aan de lucht (zuurstofvoorziening), waardoor ze vervuilende stoffen afbreken tot CO2, gas en water.

In de zomer van 2013 werden de bouwwerken afgerond en kon de installatie in gebruik genomen worden. Sindsdien zuivert de RWZI het afvalwater van iets meer dan 500 inwoners. De maximale capaciteit is voorzien op 700 inwoners. Door de uitvoering van enkele toekomstige gemeentelijke projecten in de loop van de komende jaren, zal de restcapaciteit verder opgevuld worden.

Wie benieuwd is hoe het waterzuiveringsproces op deze nieuwe installatie verloopt, kan op zondagmiddag 27 april een kijkje komen nemen in Daknam-Dorp (Lokeren). Er zijn rondleidingen voorzien om 12.30 uur, 13.00 uur,  13.30 uur, 14.00 uur, 14.30 uur en 15.00 uur. Elke bezoeker krijgt na de rondleiding een drankje aangeboden.

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven (met vermelding van uur van voorkeur) via contact@aquafin.be of op het nummer 03 450 45 45.

Nico Van Gestel Aquafin