Volg de weg van vuil naar proper water in Beauvoorde

Aquafin opent nieuwe zuiveringsinstallatie voor bezoekers

Dinsdag 22 april 2014 — Op donderdag 24 april 2014 opent Aquafin de poorten van de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Beauvoorde (Veurne). Buurtbewoners kunnen dan een kijkje komen nemen en krijgen een rondleiding waarin hen uitgelegd wordt hoe het zuiveringsproces precies verloopt.

Het Vlaams rioolwaterzuiveringsbedrijf Aquafin startte in 20120 met de bouw van de kleinschalige waterzuiveringsinstallatie in Beauvoorde. Die bestaat uit een biorotor gecombineerd met een rietveld. Zo’n biorotor is een zuiveringstechniek die vaak wordt toegepast bij kleinschalige waterzuiveringsinstallaties. Bacteriën worden via een draaiende as afwisselend ondergedompeld in het afvalwater (voedselvoorziening) en blootgesteld aan de lucht (zuurstofvoorziening), waardoor ze vervuilende stoffen afbreken tot CO2, gas en water.

In de loop van 2012 werden de bouwwerken afgerond en kon de installatie in gebruik genomen worden. Sindsdien zuivert de RWZI het afvalwater van iets meer dan 300 inwoners. De maximale capaciteit is voorzien op 400 inwoners.

Wie benieuwd is hoe het waterzuiveringsproces op deze nieuwe installatie verloopt, kan op donderdagavond 24 april een kijkje komen nemen in de Boonakkerstraat te Beauvoorde (Veurne). Er zijn rondleidingen voorzien om 17.00 uur, 17.30 uur,  18.00 uur, 18.30 uur, 19.00 uur en 19.30 uur. Elke bezoeker krijgt na de rondleiding een drankje aangeboden.

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven (met vermelding van uur van voorkeur) via contact@aquafin.be of op het nummer 03 450 45 45.