Volg de weg van vuil naar proper water in Aalbeke

Aquafin opent nieuwe zuiveringsinstallatie voor bezoekers

Donderdag 7 september 2017 — Op dinsdag 12 september 2017 opent Aquafin de poorten van de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Aalbeke. Buurtbewoners kunnen dan een kijkje komen nemen en krijgen een rondleiding op de RWZI, waarin hen uitgelegd wordt hoe het zuiveringsproces precies verloopt.

Het Vlaams waterzuiveringsbedrijf Aquafin startte in het voorjaar van 2014 met de bouw van een nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie in Aalbeke, een investering van ruim 1.5 miljoen euro. Eind 2016 werden de werken beëindigd.

De bouw van de RWZI was nodig om het afvalwater van inwoners uit het centrum van Aalbeke te kunnen zuiveren. Voordien liep dit gewoon nog ongezuiverd in de Markebeek. Later wordt ook een deel van Marke op de zuivering aangesloten, wat de waterkwaliteit van de Markebeek uiteraard ten goede komt.

De nieuwe RWZI is ontworpen om het afvalwater van maximaal 3200 inwoners te zuiveren. Momenteel verwerkt de RWZI het afvalwater van zo’n 1600 inwoners. De restcapaciteit van de installatie kan opgevuld worden na uitvoering van eventuele toekomstige rioleringswerken.

Wie benieuwd is hoe het waterzuiveringsproces op deze nieuwe installatie verloopt, kan op dinsdag 12 september 2017 een kijkje komen nemen aan de Moeskroensesteenweg in Aalbeke. Er zijn rondleidingen voorzien om 17.00 uur, 17.30 uur,  18.00 uur, 18.30 uur, 19.00 uur en 19.30 uur. Elke bezoeker krijgt na de rondleiding een drankje aangeboden.

Inschrijven kan via contact@aquafin.be of 03 450 45 45. Vergeet niet te vermelden welk tijdstip jouw voorkeur heeft en met hoeveel personen je komt.