Vier zondag 27 september de terugkeer van de otter tijdens Chap’eau in Kruibeke

Donderdag 24 september 2015 — Zondag 27 september vieren verschillende partners die in Vlaanderen werk maken van de zuivering van huishoudelijk afvalwater, de vooruitgang van de waterkwaliteit in Vlaanderen.

In het Scheldebekken in Kruibeke werd eerder dit jaar de otter opnieuw gespot, na een afwezigheid van meer dan 30 jaar. Dat de otter is teruggekeerd is het levende bewijs van een verbeterde waterkwaliteit. Om dat te vieren organiseert Aquafin Chap’eau, een gevarieerde dag vol sport en ontspanning voor jong en oud in en rond de polders van Kruibeke. Het is een organisatie in samenwerking met de gemeente Kruibeke, de Vlaamse Milieumaatschappij, Natuurpunt, Agentschap Natuur en Bos, Waterwegen en Zeekanaal, provincie Oost-Vlaanderen en de Barbiergidsen.  

Programma

Deelnemers kunnen kiezen uit wandelen, fietsen, mountainbiken in de mooie omgeving van Kruibeke of een boottocht op de Schelde. Wie zich inschreef via www.chap-eau.be krijgt alvast een gratis consumptie! Het belooft alvast een topeditie te worden want meer dan 850 mensen registreerden zich al via deze website. De barbecue, boottochten en de meeste geleide wandelingen zijn dan ook al volzet. Wie toch graag mee wil komen fietsen of mountainbiken, kan zich zondag nog wel ter plaatse aanmelden aan de registratiestand op kasteel Altena. Er is ook een vrije wandeling in en rond het natuurgebied Kortbroek waar je zondags voor kan aanmelden. Op het kasteeldomein is allerlei animatie voorzien voor jong en oud. Kinderen kunnen een leuke otterspeurtocht doen, zich laten schminken, springen op trampolines, zich uitleven tijdens volkspelen,… De lezingen over de Schelde door hoogleraar Patrick Meire en over otters en bevers door bioloog Kristijn Swinnen zijn dan weer interessant voor een iets ouder publiek. Een mobiele sappentrapper en insecten proeven kan iedereen gratis uitproberen. Wie liever een gewone snack eet kan dan weer terecht in een van de foodtrucks. Op de infomarkt leren de bezoekers alles over waterzuivering en waterkwaliteit en over de werking van onze partners.

Te filmen/fotograferen:

De hele dag door kunnen er beelden gemaakt worden van fietsers, mountainbikers en wandelaars in en rond de polders of van de boottocht op de Schelde. Daarnaast is er natuurlijk ook de sfeer op het domein van kasteel Altena.

Joke Vriens Aquafin