VBS Driespan wint een make-over van hun toilet!

Dinsdag 20 december 2016 — Wist je dat één kind op tien nooit op school naar het toilet gaat? Meer dan de helft houdt het zo lang mogelijk op, tot ze niet meer kunnen en wel moéten gaan. De kinderen vinden de wc’s op school vies en onaantrekkelijk. Daar komt voor VBS Driespan uit Zevekote nu verandering in, want zij winnen een heuse make-over van hun sanitair! Eerder dit jaar, niet toevallig op Wereldwaterdag, lanceerden Milieuzorg op School (MOS) en Vlaams waterzuiveraar Aquafin een WC-wedstrijd, waarmee scholen werden uitgedaagd een duurzaam en educatief concept uit te werken voor hun droomtoilet, met als beloning een geldprijs voor de realisatie ervan.

In totaal zonden 30 scholen een ontwerp in. Een deskundige jury met vertegenwoordigers van Aquafin en MOS beoordeelde de inzendingen op de criteria duurzaamheid, educatieve waarde, creativiteit, participatie van de leerlingen en technische haalbaarheid.  Basisschool De Wegwijzer uit Assenede kaapte de hoofdprijs weg, maar ook in Zevekote wordt er gevierd, want VBS Driespan kwam als vierde uit de bus. Alle leerlingen en leerkrachten werkten de voorbije maanden intensief aan een origineel ontwerp. Hun vierde plek in de wedstrijd levert hen een cheque ter waarde van 1.000 euro op voor de realisatie van hun droom-WC.

Prijsuitreiking / persmoment

Vertegenwoordigers van Aquafin en MOS zullen op vrijdag 23 december om 13u15 de prijs officieel overhandigen aan de directie van VBS Driespan. De prijsuitreiking zal plaatsvinden in de basisschool, Schoolstraat 2A in Zevekote. De leerlingen zullen met veel plezier dit officieel moment bijwonen.

Wereldtoiletdag

Door deel te nemen aan deze wedstrijd werd in 30 Vlaamse scholen bovendien de nodige aandacht besteed aan het sanitair, het belang van zuiver water en rationeel watergebruik. De bekendmaking van de winnaars gebeurde opnieuw niet toevallig in de aanloop naar wereldtoiletdag, die elk jaar plaatsvindt op 19 november. Op deze dag, gesteund door de Verenigde Naties, wordt extra aandacht gevraagd voor naar schatting 2,5 miljard mensen die niet beschikken over normale sanitaire voorzieningen. Hierdoor sterven jaarlijks 800.000 jonge kinderen aan diarree, per dag 2.200 kinderen, zo’n 70 volle schoolklassen per dag!