Stad Turnhout, Aquafin en Infrabel stellen alles in het werk voor snel herstel grondverzakking spooroverweg

Woensdag 29 maart 2017 — Tussen 1 en 28 april bundelen Stad Turnhout, Aquafin, Infrabel, Eandis en Pidpa hun krachten om de grondverzakking ter hoogte van spoorlijn 29 tussen Turnhout en Tielen te herstellen. De oude riolering onder de spoorwegovergang aan de Steenweg op Gierle is beschadigd en moet vervangen worden. Het groot aantal betrokken partners maakt van de uitvoering van dit project een hele uitdaging. Door nauw overleg en een goede afstemming van de planning, kon de totale duur van de werken zo kort mogelijk worden gehouden.

 “Vanaf woensdag 29/3 worden de eerste voorbereidende werken uitgevoerd”, vertelt Rik Debusschere, projectmanager bij Aquafin. “Op zaterdag 1/4 start Infrabel vervolgens met de opbraak van de treinsporen. Onmiddellijk daarna starten Aquafin, Eandis en Pidpa met de vernieuwing van de nutsleidingen onder de spoorweg. De riolering onder de spoorweg is beschadigd en moet vervangen worden. Als alles goed gaat, zijn de rioleringswerken tegen het einde van de week klaar en kan Infrabel vanaf zaterdag 8/4 het spoor herstellen. Vanaf maandag 10/4 is er opnieuw treinverkeer mogelijk, maar blijft de overweg wel nog afgesloten voor het doorgaand verkeer. Dit komt omdat de matten tussen de sporen pas achteraf aangebracht kunnen worden. Aquafin gaat ondertussen ook verder met de herstelling van de oude riolering naast het spoor. Vanaf donderdag 27/4 wordt de rijweg terug opengesteld en is het project volledig afgelopen.”

Om de werken in alle veiligheid te kunnen uitvoeren, rijden er van 1 tot en met 10 april geen treinen. De NMBS voorziet een alternatieve busdienst. Meer informatie over het aangepaste aanbod kan je vinden in de betrokken stations of via de website www.nmbs.be. Voor het autoverkeer duurt de hinder iets langer. Zij moeten tot 27/4 de omleiding volgen via de Kempenlaan, Steenweg op Antwerpen, de Merodelei en Spoorwegstraat. Fietsers en voetgangers moeten de spoorweg gedurende de werken oversteken aan De Merodelei of de Oud-Strijderslaan.

verkeersomlegging tijdens de herstellingswerken
Veerle Boey Adviseur communicatie