Stad Dendermonde vertrouwt rioolbeheer toe aan Farys en Aquafin
Om het beheer en de uitbouw van de riool- en regenwaterinfrastructuur efficiënter aan te pakken en te voldoen aan alle wettelijke normen, zal stad Dendermonde de komende 10 jaar voor het beheer van de gemeentelijke rioleringsinfrastructuur samenwerken met drinkwaterbedrijf Farys en Vlaams rioolwaterzuiveraar Aquafin. Beide bedrijven bieden hun diensten aan in de vorm van een consortium, waardoor Dendermonde kan rekenen op hun specifieke expertises.
Dendermonde heeft op dit moment een rioleringsgraad van 81,41% en een zuiveringsgraad van 77,86%. We beschikken over ongeveer 287 km riolen. Het bestaande rioleringsnetwerk omvat 20 pompstations. Het stedelijk rioleringsnetwerk bevat naast de leidingen en pompstations ook meerdere te onderhouden terugslagkleppen, schuiven en overstorten.
Voldoen aan de reductiedoelstellingen, de riolen periodiek inspecteren en in goede toestand houden, omgaan met te veel of te weinig regenwater door het veranderende klimaat, … Het is niet eenvoudig om de stedelijke rioleringsinfrastructuur optimaal zelf te beheren. Er komen almaar nieuwe uitdagingen bij en vaak ontbreekt de capaciteit om ze aan te pakken.
Daarom nam de stad Dendermonde de beslissing om twee specialisten in te schakelen die voortaan het volledige rioolbeheer in handen nemen.
Van ad hoc naar structureel
Zowel Farys als Aquafin ondersteunden Dendermonde in het verleden al meermaals met hun respectievelijke expertises. Gedurende de volgende 10 jaar zullen ze elk die taken binnen het rioolbeheer opnemen waarin ze sterk zijn.
Farys zal het contact met de burgers verzorgen en neemt exploitatietaken op zoals het beheer van gemeentelijke pompstations, bouwkundige herstellingen en het onderhoud van straatkolken en grachten.
Aquafin zal onder meer hydraulische adviezen opmaken, de investeringsportfolio samenstellen, het projectmanagement bij rioleringswerken en het assetmanagement opnemen.
De stad blijft zelf wel eigenaar van de stedelijke afval- en regenwaterinfrastructuur.
De gemeentelijke saneringsbijdrage die wordt betaald via de drinkwaterfactuur, wordt ook in de toekomst doorgestort aan de stad, de stad kan deze gebruiken om te investeren in de uitbouw en het beheer van de rioleringsinfrastructuur door Farys en Aquafin.
Gemeentelijk en bovengemeentelijk door één bril
Het is niet de eerste keer dat Farys en Aquafin samenwerken aan gemeentelijk rioolbeheer. Met de samenwerking wil Farys een antwoord bieden aan de grote uitdagingen die rioolbeheer voor de steden en gemeenten met zich meebrengen. Een duurzaam, veerkrachtig, toekomstgericht, efficiënt en kwaliteitsvol waterbeleid en rioolbeleid zijn immers cruciaal om de weerbaarheid te versterken ten aanzien van de klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande risico’s rond wateroverlast, droogte en waterverontreiniging.
Voor Aquafin past deze nieuwe samenwerking in een streven naar meer efficiëntie binnen de rioleringssector in Vlaanderen. Het bedrijf heeft al structurele samenwerkingen met drinkwaterbedrijven water-link, Pidpa en De Watergroep voor gemeentelijk rioolbeheer en wil in de toekomst ook met de andere rioolbeheerders nauwer gaan samenwerken.
Voor het Vlaamse Gewest bouwt en beheert Aquafin de bovengemeentelijke riolerings- en zuiveringsinfrastructuur in heel Vlaanderen. De organisatorische opdeling tussen gemeentelijke en bovengemeentelijke infrastructuur is uniek in Europa, en dat terwijl ze fysiek helemaal in mekaar verweven zijn. Als ze door één bril worden bekeken, levert dat zowel ecologisch als economisch grote efficiëntiewinsten op.
Meer info voor de pers:
burgemeester, Leen Dierick, 0478 42 80 00, leen.dierick@dendermonde.be
schepen van openbare werken, Dirk Abbeloos, 0475 66 50 42, dirk.abbeloos@dendermonde.be
Meer info voor publiek:
Dienst wegen & waterlopen, 052 25 11 00, wegen-waterlopen@dendermonde.be