Sport en ontspanning op en rond proper water, dat is Chap'eau!

Schrijf je in voor de derde editie van Chap'eau, die doorgaat op zondag 25 september in Overijse.

Woensdag 10 augustus 2016 — Geniet op zondag 25 september mee van een dagje sport en ontspanning in en rond Overijse, en grijp de kans aan om mensen uit de sector te ontmoeten die allemaal op een verschillende manier aan proper water werken. Kies uit mountainbike, fietsen, wandelen, kajakken of lopen in de mooie Druivenstreek. Wie honger heeft, kan aanschuiven bij een heerlijk barbecuebuffet of kan terecht in een van de eetkraampjes. En ook voor de jongsten is er animatie voorzien. Proper water is er immers voor iedereen, dat willen we dus ook met iedereen vieren. 

Elke dag werken duizenden mensen samen aan propere waterlopen in Vlaanderen. Studiebureaus, aannemers, gemeenten, provincies, financiers, de Vlaamse Milieumaatschappij en Aquafin zorgen voor de aanleg en het beheer van riolen en collectoren en de bouw van waterzuiveringsinstallaties. Op deze manier komt het huishoudelijk afvalwater niet meer in onze beken en rivieren terecht. 

De inspanningen voor propere rivieren die wij allemaal samen leveren, lonen. " Chap'eau " daarvoor, of "hoedje af" voor al wie zich dagelijks inspant voor proper water! Vooruitgang mag ook gevierd worden, met sport en ontspanning op een plek in Vlaanderen die er bovenuit steekt. 

In 2014 stond de sterk verbeterde waterkwaliteit van de Kleine Nete in Kasterlee centraal. Vorig jaar trokken we naar Kruibeke waar dankzij een propere Schelde na 30 jaar weer otters gespot waren. Dit jaar vieren we in Overijse dat zuiver water terug aanwezig is in de stad. De propere Ijse is weer blootgelegd en de gemeente integreert hemelwater in het openbaar domein.

Wie zin heeft in een dagje sport en ontspanning in een mooie natuurlijke omgeving, kan zich inschrijven voor de verschillende activiteiten op de website www.chap-eau.be. Tot in Overijse!

Aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk gaan we op zoek naar het brongebied van de Ijse. We fietsen door een deel van het Zoniënwoud en bestrijken zowat het volledige brongebied van de Ijse. Afhankelijk van de afstand draaien we langsheen de parken van Tervuren richting Huldenberg om met zicht op de schitterende Ijse-vallei terug te keren richting Overijse. Je kan kiezen tussen een tocht van 31 km, 41 km of 59 km. Voor wie zich inschrijft, voorzien we een hapje en een drankje onderweg. Platte band of ketting eraf? Speciaal voor deze dag voorzien we een depannagedienst, die jou en je fiets terugbrengt naar het Stationsplein in Overijse.
Aan de hand van het wandelknooppuntennetwerk Zuid-Dijleland maak je kennis met het historische centrum en het glooiende landschap van Overijse. Je gaat langs kleine bosjes en mooie akkerlanden waarbij je kan genieten van mooie zichten op het dorp en de omgeving. Breng zeker ook een bezoek aan het bezoekerscentrum Dru!f, waar je kan kennismaken met de recreatieve, culturele & gastronomische troeven van de streek.
Chap’eau nodigt je na het wandelen, fietsen, mountainbiken, lopen of kajakken uit op het Stationsplein in het centrum van Overijse. Er is animatie voor jong en oud. Kinderen kunnen zich laten schminken, zich uitleven op de trampoline of lopen over water in reuzeballen. VMM, Natuurpunt en de provincie Vlaams-Brabant zijn aanwezig met een infostandje en aan de Aquafin tent kom je alles te weten over het waterzuiveringsproces, microscopie en integratie van water in openbaar domein. Verder kan je zelf je vers vruchtensapje maken met een sappentrapper. En wat dacht je van een insectenproeverij? Wie liever iets anders lust, vindt zeker zijn gading in de eetkraampjes of kan ’s middags ook uitgebreid tafelen tijdens de gezellige barbecue. Proef zeker ook ons Chap’eau-biertje!
De erfgoedwandeling ‘Overijse anders bekeken’ toont Overijse in al zijn facetten: van een 17de -eeuwse patriciërswoning tot een modern administratief centrum in een voormalige graanmaalderij. Laat je meevoeren door de verhalen van Justius Lipsius en ga zeker ook een kijkje nemen in het bezoekerscentrum Dru!f waar je alle troeven van het mooie Overijse kan ontdekken.
Door het hoge percentage verharde oppervlakte en de toenemende hevige buien is Vlaanderen extra kwetsbaar voor overstromingen. Ruimte geven aan water is daarom een belangrijke uitdaging voor de toekomst. In een hemelwaterplan op maat van de gemeente werden maatregelen opgenomen om toekomstige volumes regenwater te laten infiltreren, bufferen of vertraagd af te voeren. Een gebiedsingenieur van Aquafin neemt je mee en onderweg ontdek je welke maatregelen Overijse treft om wateroverlast in de toekomst te vermijden. Je komt langs enkele uitgevoerde en geplande werken opgenomen in het hemelwaterplan van deze gemeente. Je zal merken dat deze maatregelen perfect in het openbaar domein geïntegreerd worden en bovendien een meerwaarde bieden voor de omgeving.
Geniet op een sportieve en unieke manier van de vergezichten en natuur rond Overijse. Het parcours is namelijk speciaal voor deze dag uitgezet door ervaren lopers. Loop dus met je hoofd vrij langs holle wegen en onverharde veldwegen op de hellingen bij de IJse. Al wat je moet doen, is onze wegwijzers volgen voor de 9,5 km of 13 km. De gemeenschappelijke start is voorzien rond 11 uur. Je loopt op eigen tempo, tijdsregistratie is niet voorzien. We zorgen ook voor bevoorrading met water!
Mag het wat avontuurlijker voor jou? We organiseren een mooie, gevarieerde mountainbike-omloop met de nodige hoogtemeters in de groene streek rond Overijse. The place to be voor de mountainbikers! Je kan kiezen tussen een tocht van 28 km of een van 42 km. Op enkele uitzonderingen na is de toer niet technisch, maar wel fysiek uitdagend. Er is een bevoorrading voorzien op beide afstanden.
Wat is er leuker dan de omgeving te verkennen op het water? Chap’eau organiseert een afvaart van de Dijle van Korbeek-Dijle tot in Heverlee. Je vaart met de kano van de rand van het natuurgebied de "Doode Beemde" door een prachtige streek, tot het majestueuze kasteel van Arenberg. Wij zorgen voor transport van Overijse naar de startplaats en terug. De afvaart is zo’n 6 km lang en je doet er ongeveer 1,5 uur over. Na aankomst kan je via een mooi en rustig wandelpad langs de Dijle te voet of met de kickbike terugkeren naar de vertrekplaats (telkens 4km). Ofwel pikt de bus je op aan de aankomst en brengt je via een stop aan de vertrekplaats terug naar het Stationsplein.