Spectaculaire boorkop perst riool onder Oosterring in Genk

Bij de aanleg van een nieuwe verzamelriool van Aquafin van Zutendaal naar Genk-Zuid, start vanaf maandag 30 september een spectaculaire fase. Een boorkop met een diameter van maar liefst 2,5 meter zal de rioleringsbuis onder de Oosterring doorpersen. Niet alleen de grootte van de persing, ook de aandrijving ervan door netstroom in plaats van milieubelastende dieselgeneratoren, maakt deze bouwwerf uniek.

Aquafin legt de nieuwe verzamelriool of collector aan ter vervanging van de bestaande leiding die in slechte staat is. Het afvalwater van bijna 10.000 inwoners van voornamelijk Zutendaal en een gedeelte van Genk vindt via deze riool zijn weg naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin in Genk. “De oude collector is in zo’n slechte staat dat hij moet vervangen worden. Doordat hij op grote diepte onder het industrieterrein ligt, zouden de werken voor een vervanging op dezelfde plaats te veel hinder veroorzaken voor de bedrijven,” legt Niels Hermans, projectmanager bij Aquafin, uit. “Daarom is besloten om de nieuwe collector enkele honderden meters verder parallel aan te leggen, onder een ventweg van de gewestweg. De oude collector blijft in dienst tot de werken klaar zijn en wordt dan buiten gebruik genomen.”

 

De nieuwe collector komt op 6 meter diepte en moet de Oosterring dwarsen. Aannemer BESIX Infra voert de werken uit in opdracht van Aquafin en werkt samen met de Tijdelijke Maatschap Smet Tunneling -Kboringen voor de doorpersing van de collector. “Een boring met een boorkop van 2,5 meter is eerder zeldzaam in Vlaanderen en absoluut spectaculair om te zien. Vandaag is de boorkop aangekomen en neergelaten in één van de twee diepe bouwputten die eerder werden klaargemaakt door Smet Group. De eigenlijke boring start vanaf morgen en duurt twee à drie weken,“ zegt Tom Jamaer, projectmanager bij BESIX Infra.

 

Vaste stroom = minder emissies

Vanzelfsprekend is er voor een boring van dit kaliber wel wat power nodig. Doorgaans worden er dieselgeneratoren ingezet om de nodige energie te voorzien. In dit project koos Smet Group voor een tijdelijke aansluiting op netstroom met een elektriciteitscabine op de werf. Daardoor wordt de uitstoot van dieselgeneratoren, die voor deze werf werd geschat op 1.200 ton CO2, vermeden. Wouter Roels, area manager van Smet-Tunnelling: “De bouwindustrie is verantwoordelijk voor ongeveer 40% van het wereldwijde energieverbruik. De meeste emissies op bouwplaatsen zijn afkomstig van het verbranden van dieselbrandstof. Wij vinden het onze plicht om alternatieven te zoeken en dat kan bijvoorbeeld zoals hier door te opteren voor vaste stroom. Op die manier kunnen wij onze ecologische voetafdruk verkleinen.” De aandrijving door netstroom vermijdt bovendien ook geluidshinder.

 

Hergebruik restproduct

Ook voor het watergebruik om de boring uit te voeren is gedacht aan een duurzame oplossing. Tom Jamaer, projectmanager bij BESIX Infra: “Deze techniek verbruikt veel water. Bij het boren komt er bentonietslib vrij, een restproduct dat meestal wordt afgevoerd voor verwerking. Omdat het hier over grote hoeveelheden gaat, hebben we ervoor gekozen om dit slib ter plaatse zoveel mogelijk te ontwateren. Het restwater wordt opnieuw gebruikt voor de boring en het restproduct wordt gebruikt als vulmateriaal om de gemaakte sleuven opnieuw op te vullen. Zowel ecologisch als economisch is dit de meest duurzame optie.”

 

Einde persbericht

De boorkop van 2,5 meter diameter werd vandaag in de bouwput geplaatst
De boorkop van 2,5 meter diameter werd vandaag in de bouwput geplaatst

Over Aquafin

 

Aquafin zorgt al meer dan dertig jaar voor de uitbouw, het beheer en de prefinanciering van de bovenlokale waterzuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen. We vangen het water uit de bovenlokale riolen op in grote collectoren en behandelen het op 328 zuiveringsinstallaties. Met gerecupereerde energie en grondstoffen werken we mee aan een toekomstbestendig Vlaanderen. In samenwerking met gemeentelijke rioolbeheerders bieden we een deskundig rioolbeheer aan steden en gemeenten en geven we ruimte aan regenwater. We zoeken verbinding met uiteenlopende partners en stimuleren innovatie in de sector. www.aquafin.be

 

 

Over Besix Infra

 

BESIX Infra is dé kennisgedreven aannemer voor wegenbouw op de Vlaamse en Brusselse markt, actief in wegenbouw, rioleringsaanleg, milieusanering en de aanleg van publieke ruimtes. BESIX Infra behoort tot de top 3-spelers op de Belgische infrastructuurmarkt, voor zowel publieke als private opdrachtgevers. www.besixinfra.com

 

 

Over Smet Group

 

Smet Group staat al meer dan 120 jaar bekend als specialist in ondergrondse technieken, tunnelboringen, funderingstechnieken, waterbehandelingen en milieutoepassingen. Al onze klanten bieden wij als gespecialiseerde aannemers een betrouwbare, veilige en kwaliteitsvolle uitvoering. Met een eigen atelier voor de bouw en het onderhoud van machines blijft Smet Group voorloper in probleemoplossend en innovatief denken. Jarenlange ervaring in zowel binnen- als buitenland maken van Smet Group een uitstekende partner. www.smetgroup.be

 

 

Contact

 

Anja De Wit, adviseur Communicatie Aquafin

+ 32 (0)485 55 97 95

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Aquafin

Een sterke partner voor het Vlaamse Gewest

Aquafin is partner van het Vlaamse Gewest voor de uitbouw, financiering en de exploitatie van de rioolwaterzuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen. We vangen het huishoudelijke afvalwater van de gemeentelijke riolen op in verzamelriolen en voeren het naar zuiveringsinstallaties, waar het wordt behandeld volgens de Europese en Vlaamse normen.

De kosten voor de uitgevoerde infrastructuurwerken en de werkingskosten van Aquafin worden via de drinkwatermaatschappijen gedeeltelijk doorgerekend aan de drinkwaterverbruiker. Hiermee volgt het Vlaamse Gewest het ‘de vervuiler betaalt’-principe, dat door Europa aangemoedigd wordt. Het saldo wordt aan de drinkwatermaatschappijen betaald via een werkingstoelage uit het Minafonds.

Aquafin staat voor een goed beheer van de zuiveringsinfrastructuur en een sterk vermogen tot innovatie. Zo liggen methodologieën van Aquafin aan de basis van de gebiedsdekkende uitvoeringsplannen, die duidelijk aangeven op het gemeentelijke grondgebied welke infrastructuur er wanneer door het gewest of door de gemeente moet worden voorzien. Door zijn opgebouwde knowhow en jarenlange ervaring is Aquafin ook een gegeerde partner in binnen- en buitenlandse onderzoeksprojecten, gericht op de implementatie van de Europese kaderrichtlijn Water. De kennis die Aquafin zo verwerft, komt ten goede aan het Vlaamse Gewest en de gemeenten. Met onderzoek en innovatie werken we bovendien aan oplossingen voor hedendaagse en toekomstige maatschappelijke uitdagingen, bijvoorbeeld door de recuperatie van energie en grondstoffen uit afvalwater.


Producten en diensten buiten de overeenkomst met het Vlaamse Gewest

Voor de Vlaamse gemeenten

Aquafin biedt zijn diensten ook aan voor de uitbouw en het beheer van het gemeentelijke stelsel.  Steden en gemeenten kunnen rechtstreeks met Aquafin samenwerken of instappen in samenwerkingsverbanden die Aquafin heeft met drinkwatermaatschappijen Water-link, Pidpa en De Watergroep (Riopact).

Rekening houdend met intensere buien en lange droogteperiodes door de klimaatverandering, voorzien gemeenten ook best een plan voor optimale infiltratie, buffering en afvoer van regenwater. Aquafin maakt op maat van de gemeente een hemelwater- en droogteplan waarin het concrete maatregelen voorstelt om slim om te gaan met water.

Voor de industrie in Vlaanderen en buitenlandse partners
Aquaplus NV, het dochterbedrijf van Aquafin, richt zich op de noden van de industrie om aan de Europese richtlijnen te voldoen. Bedrijven kunnen bij Aquaplus terecht voor studies en consulting, ontwerp-, bouw- en exploitatieopdrachten en rioolbeheer.


 

Neem contact op met

Dijkstraat 8 2630 Aartselaar

03 450 47 56

redactie@aquafin.be

www.aquafin.be