Rioleringswerken voor zuivere Molenbeek en Driesbeek

Oosterzele

Aquafin start na het bouwverlof rioleringswerken in Oosterzele. Samen met projectpartners TMVW en het gemeentebestuur van Oosterzele zal het Vlaamse waterzuiveringsbedrijf het project “sanering Moortsele” uitvoeren. Via dit project wordt het afvalwater van 3.600 inwoners van Scheldewindeke, Moortsele en Oosterzele opgevangen. Dit vuile water komt momenteel nog ongezuiverd in de Molenbeek en de Driesbeek terecht. Na uitvoering van de rioleringswerken zal het afvalwater eerst naar de zuiveringsinstallatie van Scheldewindeke getransporteerd worden. Daar wordt het eerst gezuiverd vooraleer het in de beek geloosd wordt. Die zal dankzij deze werken dus weer een stukje properder worden en dat is uiteindelijk de bedoeling: zuiver water in onze waterlopen.

Om dat te realiseren zullen de projectpartners wegenis- en rioleringswerken uitvoeren in de Poel- en Vijverstraat, Vijverhoek, Rollebaan, Tramstraat, Tramplein, Moortselestraat, Van Thorenburghlaan, Ginstberg, Meerstraat, Dreef en Spiegel. “Aquafin zal een nieuwe afvalwatercollector aanleggen van de Spiegel in Scheldewindeke tot aan de Poelstraat in Merelbeke”,verduidelijkt projectmanager Wim Verhelst van Aquafin. “Daarnaast bouwen we ook twee pompstations die mee zullen instaan voor het transport van het afvalwater. We voorzien ook in de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel en zullen enkele nieuwe grachten aanleggen. Onze projectpartner TMVW zal instaan voor de aanleg van een regenwatercollector van de Spiegel tot de Poelstraat, het aanpassen van bestaande grachten en de aanleg van nieuwe grachten, en de afkoppelingen van de woningen op privéterrein. De gemeente Oosterzele ten slotte maakt van de geplande werken gebruik om nieuwe fietspaden aan te leggen, de openbare verlichting te vernieuwen en het elektriciteitsnet ondergronds te brengen.”

Om de hinder tot een minimum te beperken, worden de werken gefaseerd uitgevoerd. “Er zijn 4 verschillende fasen”, verduidelijkt Wim Verhelst. “We starten de werken in de Moortselestraat, het Tramplein en de daaromliggende straten. Daarna schuiven we op naar Dreef en Spiegel. In een derde fase wordt de Van Thorenburghlaan en de Meerstraat aangepakt. De werken in Vijverstraat en Poelstraat ten slotte maken deel uit van de laatste fase. In totaal zullen de werken zo’n 24 maanden duren, al is dat natuurlijk ook een beetje afhankelijk van andere factoren zoals bijvoorbeeld de weersomstandigheden.”

Op dinsdag 27 mei organiseren de projectpartners een infoavond voor de omwonenden. Die zal doorgaan om 19.30 uur in Salons Wellington, Moortselestraat 47 te Moortsele. Op de infoavond zal het project meer in detail worden toegelicht en krijgen omwonenden kans om vragen te stellen. Uiteraard is ook de pers welkom op de infoavond.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Aquafin

Een sterke partner voor het Vlaamse Gewest

Aquafin is partner van het Vlaamse Gewest voor de uitbouw, financiering en de exploitatie van de rioolwaterzuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen. We vangen het huishoudelijke afvalwater van de gemeentelijke riolen op in verzamelriolen en voeren het naar zuiveringsinstallaties, waar het wordt behandeld volgens de Europese en Vlaamse normen.

De kosten voor de uitgevoerde infrastructuurwerken en de werkingskosten van Aquafin worden via de drinkwatermaatschappijen gedeeltelijk doorgerekend aan de drinkwaterverbruiker. Hiermee volgt het Vlaamse Gewest het ‘de vervuiler betaalt’-principe, dat door Europa aangemoedigd wordt. Het saldo wordt aan de drinkwatermaatschappijen betaald via een werkingstoelage uit het Minafonds.

Aquafin staat voor een goed beheer van de zuiveringsinfrastructuur en een sterk vermogen tot innovatie. Zo liggen methodologieën van Aquafin aan de basis van de gebiedsdekkende uitvoeringsplannen, die duidelijk aangeven op het gemeentelijke grondgebied welke infrastructuur er wanneer door het gewest of door de gemeente moet worden voorzien. Door zijn opgebouwde knowhow en jarenlange ervaring is Aquafin ook een gegeerde partner in binnen- en buitenlandse onderzoeksprojecten, gericht op de implementatie van de Europese kaderrichtlijn Water. De kennis die Aquafin zo verwerft, komt ten goede aan het Vlaamse Gewest en de gemeenten. Met onderzoek en innovatie werken we bovendien aan oplossingen voor hedendaagse en toekomstige maatschappelijke uitdagingen, bijvoorbeeld door de recuperatie van energie en grondstoffen uit afvalwater.


Producten en diensten buiten de overeenkomst met het Vlaamse Gewest

Voor de Vlaamse gemeenten

Aquafin biedt zijn diensten ook aan voor de uitbouw en het beheer van het gemeentelijke stelsel.  Steden en gemeenten kunnen rechtstreeks met Aquafin samenwerken of instappen in samenwerkingsverbanden die Aquafin heeft met drinkwatermaatschappijen Water-link, Pidpa en De Watergroep (Riopact).

Rekening houdend met intensere buien en lange droogteperiodes door de klimaatverandering, voorzien gemeenten ook best een plan voor optimale infiltratie, buffering en afvoer van regenwater. Aquafin maakt op maat van de gemeente een hemelwater- en droogteplan waarin het concrete maatregelen voorstelt om slim om te gaan met water.

Voor de industrie in Vlaanderen en buitenlandse partners
Aquaplus NV, het dochterbedrijf van Aquafin, richt zich op de noden van de industrie om aan de Europese richtlijnen te voldoen. Bedrijven kunnen bij Aquaplus terecht voor studies en consulting, ontwerp-, bouw- en exploitatieopdrachten en rioolbeheer.


 

Neem contact op met

Dijkstraat 8 2630 Aartselaar

03 450 47 56

redactie@aquafin.be

www.aquafin.be