Persbericht - Big Jump 2012: “Spring mee voor proper water”

Maandag 25 juni 2012 — Natuurpunt, GREEN en Bond Beter Leefmilieu organiseren op zondag 8 juli ‘Big Jump’. Op 20 plaatsen in Vlaanderen duiken er om 15u honderden mensen in rivieren, waterlopen en meren om aandacht te vragen voor proper en zuiver water. Onder meer Goedele Liekens en Joke Schauvliege plonzen het water in. Zij springen in de Vrouwkenshoekkreek in Sint-Laureins, een recent herstelde kreek in het Meetjesland.

“We roepen iedereen op om massaal mee te springen,” zegt Chris Steenwegen, directeur van Natuurpunt. “Het is heerlijk om te kunnen zwemmen in proper water in open lucht. Zuiver water is ook nodig om onze natuur weer gezond te maken - in de stad en op het platteland. We willen waterlopen die bruisen van leven, met vissen, vogels, en otters. Die moeten een kans krijgen in Vlaanderen.”

Big Jump wordt in heel Europa georganiseerd. In België gaat de actie door op 32 locaties: 12 in Wallonië en 20 in Vlaanderen. Ontdek de verschillende locaties op www.bigjump.be.


Europese deadline in 2015
Het is een Europese afspraak dat in 2015 alle waterlopen een “goede ecologische toestand” bereikt moeten hebben. Dat is de essentie van de Europese Kaderrichtlijn Water. De Vlaamse regering heeft die doelstelling overgenomen. Maar tot nu toe is er te weinig vooruitgang geboekt. Onze waterlopen worden nog dagelijks vervuild. Door de industrie, de landbouwsector én door huishoudens. Een gemiddelde Vlaming verbruikt dagelijks 120 liter water. Bad, douche en wc-spoelingen zijn samen goed voor 85 liter per dag. Ons afvalwater wordt gezuiverd door Aquafin, de hoofdsponsor van Big Jump. Elke dag zorgt Aquafin dat 2 miljard liter water terug proper in onze rivieren komt. Dat betekent dat het afvalwater van 8 op de 10 Vlamingen gezuiverd wordt in een rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin. De resterende 20% belandt nog steeds, al dan niet via de openbare riolering, ongezuiverd in onze grachten, beken en rivieren.


Schoonheid herstellen
Heel wat waterlopen zijn nog steeds gebetonneerd, ingedamd of rechtgetrokken. Daardoor wordt ons water versneld afgevoerd, wat tot overstromingen kan leiden bij hevige regens. Ze verliezen daardoor ook hun schoonheid en de kans op een bloeiende rijkdom aan planten en dieren verdwijnt. Wandelaars, fietsers, kanovaarders, roeiers, duikers, vissers, natuurliefhebbers, booteigenaars, buurtbewoners, zwemmers en andere waterdieren moeten allemaal kunnen genieten van propere en levende rivieren.


Gratis badhanddoek
Aquafin wil iedereen die een ook passie heeft voor zuiver water in de armen sluiten. Iedereen die op 8 juli deelneemt aan de Big Jump en zich op voorhand registreert, krijgt na zijn sprong van Aquafin een gratis handdoek met een illustratie van tekenaar Jan Bosschaert cadeau.

Zuiver water in onze beken en rivieren is waar de bijna 1.000 werknemers van Aquafin elke dag aan werken. Eind 2011 exploiteerde Aquafin 256 zuiveringsinstallaties verspreid over heel Vlaanderen. Die realiseerden vorig jaar de beste zuiveringsresultaten ooit: 98,8% voldeed aan alle opgelegde emissienormen.


Big Jump in Vlaanderen:
Antwerpen
: Hoogstraten (Meersel-Dreef), Kasterlee, Mechelen,Vorselaar
Limburg: Diepenbeek
Oost-Vlaanderen: Aalst, Dendermonde, Gent, Ninove, Sint-Laureins, Wachtebeke, Wetteren, Zwalm
Vlaams-Brabant: Betekom, Heverlee (Leuven), Overijse
West-Vlaanderen: Westhoek (grens Diksmuide, Houthulst, Lo-Reninge), Kortrijk, Oostende

 

Big Jump 2012 Promofilmpje

Aquafin logo
Big Jump logo
Infographic
Winaar fotowedstrijd 2010
Aquafin spingt mee!
Winnaar fotowedstrijd 2011
Jump mee met Aquafin!
Behind the scenes met Lieven Scheire, Luc De Vos en Goedele Liekens
Jasmin Lauwaert Woordvoerder Big Jump nationaal at Natuurpunt
Sabine Schellens Hoofd communicatie Aquafin at Aquafin