Skip to Content

Persbericht - Big Jump 2012: “Spring mee voor proper water”

Natuurpunt, GREEN en Bond Beter Leefmilieu organiseren op zondag 8 juli ‘Big Jump’. Op 20 plaatsen in Vlaanderen duiken er om 15u honderden mensen in rivieren, waterlopen en meren om aandacht te vragen voor proper en zuiver water. Onder meer Goedele Liekens en Joke Schauvliege plonzen het water in. Zij springen in de Vrouwkenshoekkreek in Sint-Laureins, een recent herstelde kreek in het Meetjesland.

“We roepen iedereen op om massaal mee te springen,” zegt Chris Steenwegen, directeur van Natuurpunt. “Het is heerlijk om te kunnen zwemmen in proper water in open lucht. Zuiver water is ook nodig om onze natuur weer gezond te maken - in de stad en op het platteland. We willen waterlopen die bruisen van leven, met vissen, vogels, en otters. Die moeten een kans krijgen in Vlaanderen.”

Big Jump wordt in heel Europa georganiseerd. In België gaat de actie door op 32 locaties: 12 in Wallonië en 20 in Vlaanderen. Ontdek de verschillende locaties op www.bigjump.be.


Europese deadline in 2015
Het is een Europese afspraak dat in 2015 alle waterlopen een “goede ecologische toestand” bereikt moeten hebben. Dat is de essentie van de Europese Kaderrichtlijn Water. De Vlaamse regering heeft die doelstelling overgenomen. Maar tot nu toe is er te weinig vooruitgang geboekt. Onze waterlopen worden nog dagelijks vervuild. Door de industrie, de landbouwsector én door huishoudens. Een gemiddelde Vlaming verbruikt dagelijks 120 liter water. Bad, douche en wc-spoelingen zijn samen goed voor 85 liter per dag. Ons afvalwater wordt gezuiverd door Aquafin, de hoofdsponsor van Big Jump. Elke dag zorgt Aquafin dat 2 miljard liter water terug proper in onze rivieren komt. Dat betekent dat het afvalwater van 8 op de 10 Vlamingen gezuiverd wordt in een rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin. De resterende 20% belandt nog steeds, al dan niet via de openbare riolering, ongezuiverd in onze grachten, beken en rivieren.


Schoonheid herstellen
Heel wat waterlopen zijn nog steeds gebetonneerd, ingedamd of rechtgetrokken. Daardoor wordt ons water versneld afgevoerd, wat tot overstromingen kan leiden bij hevige regens. Ze verliezen daardoor ook hun schoonheid en de kans op een bloeiende rijkdom aan planten en dieren verdwijnt. Wandelaars, fietsers, kanovaarders, roeiers, duikers, vissers, natuurliefhebbers, booteigenaars, buurtbewoners, zwemmers en andere waterdieren moeten allemaal kunnen genieten van propere en levende rivieren.


Gratis badhanddoek
Aquafin wil iedereen die een ook passie heeft voor zuiver water in de armen sluiten. Iedereen die op 8 juli deelneemt aan de Big Jump en zich op voorhand registreert, krijgt na zijn sprong van Aquafin een gratis handdoek met een illustratie van tekenaar Jan Bosschaert cadeau.

Zuiver water in onze beken en rivieren is waar de bijna 1.000 werknemers van Aquafin elke dag aan werken. Eind 2011 exploiteerde Aquafin 256 zuiveringsinstallaties verspreid over heel Vlaanderen. Die realiseerden vorig jaar de beste zuiveringsresultaten ooit: 98,8% voldeed aan alle opgelegde emissienormen.


Big Jump in Vlaanderen:
Antwerpen
: Hoogstraten (Meersel-Dreef), Kasterlee, Mechelen,Vorselaar
Limburg: Diepenbeek
Oost-Vlaanderen: Aalst, Dendermonde, Gent, Ninove, Sint-Laureins, Wachtebeke, Wetteren, Zwalm
Vlaams-Brabant: Betekom, Heverlee (Leuven), Overijse
West-Vlaanderen: Westhoek (grens Diksmuide, Houthulst, Lo-Reninge), Kortrijk, Oostende

 

Contacteer ons
Jasmin Lauwaert Woordvoerder Big Jump nationaal, Natuurpunt
Sabine Schellens Hoofd communicatie Aquafin, Aquafin
Jasmin Lauwaert Woordvoerder Big Jump nationaal, Natuurpunt
Sabine Schellens Hoofd communicatie Aquafin, Aquafin
Over Aquafin

Een sterke partner voor het Vlaamse Gewest

Aquafin is partner van het Vlaamse Gewest voor de uitbouw, financiering en de exploitatie van de rioolwaterzuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen. We vangen het huishoudelijke afvalwater van de gemeentelijke riolen op in verzamelriolen en voeren het naar zuiveringsinstallaties, waar het wordt behandeld volgens de Europese en Vlaamse normen.

De kosten voor de uitgevoerde infrastructuurwerken en de werkingskosten van Aquafin worden via de drinkwatermaatschappijen gedeeltelijk doorgerekend aan de drinkwaterverbruiker. Hiermee volgt het Vlaamse Gewest het ‘de vervuiler betaalt’-principe, dat door Europa aangemoedigd wordt. Het saldo wordt aan de drinkwatermaatschappijen betaald via een werkingstoelage uit het Minafonds.

Aquafin staat voor een goed beheer van de zuiveringsinfrastructuur en een sterk vermogen tot innovatie. Zo liggen methodologieën van Aquafin aan de basis van de gebiedsdekkende uitvoeringsplannen, die duidelijk aangeven op het gemeentelijke grondgebied welke infrastructuur er wanneer door het gewest of door de gemeente moet worden voorzien. Door zijn opgebouwde knowhow en jarenlange ervaring is Aquafin ook een gegeerde partner in binnen- en buitenlandse onderzoeksprojecten, gericht op de implementatie van de Europese kaderrichtlijn Water. De kennis die Aquafin zo verwerft, komt ten goede aan het Vlaamse Gewest en de gemeenten. Met onderzoek en innovatie werken we bovendien aan oplossingen voor hedendaagse en toekomstige maatschappelijke uitdagingen, bijvoorbeeld door de recuperatie van energie en grondstoffen uit afvalwater.


Producten en diensten buiten de overeenkomst met het Vlaamse Gewest

Voor de Vlaamse gemeenten

Aquafin biedt zijn diensten ook aan voor de uitbouw en het beheer van het gemeentelijke stelsel.  Steden en gemeenten kunnen rechtstreeks met Aquafin samenwerken of instappen in samenwerkingsverbanden die Aquafin heeft met drinkwatermaatschappijen Water-link, Pidpa en De Watergroep (Riopact).

Rekening houdend met intensere buien en lange droogteperiodes door de klimaatverandering, voorzien gemeenten ook best een plan voor optimale infiltratie, buffering en afvoer van regenwater. Aquafin maakt op maat van de gemeente een hemelwater- en droogteplan waarin het concrete maatregelen voorstelt om slim om te gaan met water.

Voor de industrie in Vlaanderen en buitenlandse partners
Aquaplus NV, het dochterbedrijf van Aquafin, richt zich op de noden van de industrie om aan de Europese richtlijnen te voldoen. Bedrijven kunnen bij Aquaplus terecht voor studies en consulting, ontwerp-, bouw- en exploitatieopdrachten en rioolbeheer.


 

Aquafin
Dijkstraat 8
2630 Aartselaar