Skip to Content

Pellenbergstraat – Ganzendries onderbroken van 23 tot 30 april

Na het bouwverlof start Aquafin belangrijke rioleringswerken in Lubbeek op de as Pellenbergstraat (Lovenjoel) en Ganzendries (Pellenberg). Ter voorbereiding van deze werken dienen verschillende nutsmaatschappijen aanpassingen uit te voeren aan hun infrastructuur. Daarom zal vanaf 23 april tot en met 30 april 2019 de Pellenbergstraat ter hoogte van de Tiensesteenweg in Lovenjoel volledig afgesloten worden voor alle autoverkeer.

Er is een omleiding voorzien via Boutersem (Aarschotsebaan) en verder via Drogenhof en Heide naar Lubbeek-dorp. Vrachtwagens boven 3,5 ton dienen om te rijden over Leuven of Tienen via de gewestwegen N2 en N3, of via de E40. Fietsers en bezoekers voor het UZ Pellenberg zullen een kleinere omleiding kunnen volgen. Vanaf 1 mei zal het verkeer niet langer omgeleid worden.

De grote rioleringswerken en de aanleg van fietspaden starten na het bouwverlof in augustus 2019 en zullen vermoedelijk meer dan een jaar duren. Met de uitvoering van dit project zal Aquafin in de Ganzendries en Pellenbergstraat een gescheiden rioolstelsel aanleggen. Dit betekent dat afvalwater gescheiden van regenwater zal worden opgevangen. Waar mogelijk wordt het regenwater aangesloten op bestaande of nieuwe grachten. Ter hoogte van de OLV Vrouwstraat komt er een regenwaterbekken en een pompstation om het afvalwater van de achterliggende straten via de Varenberg tot aan de Ganzendries te kunnen brengen.

Met deze werken wil Aquafin het afvalwater van 1100 inwoners van Lubbeek en Bierbeek, dat nu nog in de baangrachten belandt, verzamelen en aansluiten op het rioleringsnet. Op termijn zal dit, na voltooiing van andere projecten, verder opgetrokken kunnen worden tot 1400 inwoners. Het afvalwater van deze inwoners wordt aangesloten op de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Haasrode en zal zo niet langer ongezuiverd in de natuur terechtkomen. In de zones waar er riolering wordt geplaatst, zal de huidige rijwegverharding vernieuwd worden in asfalt (binnen de bebouwde kom) of beton (buiten de bebouwde kom).

Vanaf 12 augustus zal de Pellenbergstraat dan ook opnieuw afgesloten worden voor een periode van 8 maanden. De gemeenten Bierbeek en Lubbeek maken van de werken gebruik om een nieuw vrijliggend fietspad aan te leggen.

Voor meer info omtrent deze werken kan men terecht bij het Contactcenter van Aquafin op het nummer 03 450 45 45  of via [email protected], of bij de diensten openbare werken en de lokale politie. Vanaf 18 april kan men ook op de website van Aquafin terecht voor meer gedetailleerde informatie.

Contacteer ons
Stefan Imbrechts Projectmanager Aquafin
Stefan Imbrechts Projectmanager Aquafin
Over Aquafin

Een sterke partner voor het Vlaamse Gewest

Aquafin is partner van het Vlaamse Gewest voor de uitbouw, financiering en de exploitatie van de rioolwaterzuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen. We vangen het huishoudelijke afvalwater van de gemeentelijke riolen op in verzamelriolen en voeren het naar zuiveringsinstallaties, waar het wordt behandeld volgens de Europese en Vlaamse normen.

De kosten voor de uitgevoerde infrastructuurwerken en de werkingskosten van Aquafin worden via de drinkwatermaatschappijen gedeeltelijk doorgerekend aan de drinkwaterverbruiker. Hiermee volgt het Vlaamse Gewest het ‘de vervuiler betaalt’-principe, dat door Europa aangemoedigd wordt. Het saldo wordt aan de drinkwatermaatschappijen betaald via een werkingstoelage uit het Minafonds.

Aquafin staat voor een goed beheer van de zuiveringsinfrastructuur en een sterk vermogen tot innovatie. Zo liggen methodologieën van Aquafin aan de basis van de gebiedsdekkende uitvoeringsplannen, die duidelijk aangeven op het gemeentelijke grondgebied welke infrastructuur er wanneer door het gewest of door de gemeente moet worden voorzien. Door zijn opgebouwde knowhow en jarenlange ervaring is Aquafin ook een gegeerde partner in binnen- en buitenlandse onderzoeksprojecten, gericht op de implementatie van de Europese kaderrichtlijn Water. De kennis die Aquafin zo verwerft, komt ten goede aan het Vlaamse Gewest en de gemeenten. Met onderzoek en innovatie werken we bovendien aan oplossingen voor hedendaagse en toekomstige maatschappelijke uitdagingen, bijvoorbeeld door de recuperatie van energie en grondstoffen uit afvalwater.


Producten en diensten buiten de overeenkomst met het Vlaamse Gewest

Voor de Vlaamse gemeenten

Aquafin biedt zijn diensten ook aan voor de uitbouw en het beheer van het gemeentelijke stelsel.  Steden en gemeenten kunnen rechtstreeks met Aquafin samenwerken of instappen in samenwerkingsverbanden die Aquafin heeft met drinkwatermaatschappijen Water-link, Pidpa en De Watergroep (Riopact).

Rekening houdend met intensere buien en lange droogteperiodes door de klimaatverandering, voorzien gemeenten ook best een plan voor optimale infiltratie, buffering en afvoer van regenwater. Aquafin maakt op maat van de gemeente een hemelwater- en droogteplan waarin het concrete maatregelen voorstelt om slim om te gaan met water.

Voor de industrie in Vlaanderen en buitenlandse partners
Aquaplus NV, het dochterbedrijf van Aquafin, richt zich op de noden van de industrie om aan de Europese richtlijnen te voldoen. Bedrijven kunnen bij Aquaplus terecht voor studies en consulting, ontwerp-, bouw- en exploitatieopdrachten en rioolbeheer.


 

Aquafin
Dijkstraat 8
2630 Aartselaar