Installatie riothermiepanelen voor verwarming nieuwe zwembad Sint-Niklaas voltooid
Zwembad De Watermolen zal in de toekomst verwarmd worden met riothermie
Sint-Niklaas, 20/09/2024
Aan de Watermolenstraat in Sint-Niklaas zijn de bouwwerken voor het nieuwe zwembad De Watermolen momenteel volop bezig (opening voorzien begin 2026). Uniek in dit project is dat het toekomstige zwembad verwarmd zal worden door riothermie, een nieuwe innovatieve techniek die warmte uit rioolwater recupereert. De afgelopen weken werden de panelen die instaan voor die warmterecuperatie in de riolering geplaatst.
Bij riothermie wordt immers een warmtewisselaar in het rioleringsstelsel geplaatst. De warme of koele afvalwaterstroom, afkomstig van douches, wastafel, wasmachine,.. wordt gebruikt om een geleidervloeistof op de gewenste temperatuur te brengen. De warmtegeleider-vloeistof wordt vervolgens aangeboden aan een warmtepomp, om zo voor de nodige warmte of verkoeling in een gebouw te zorgen.
“Thermische energierecuperatie is een optie voor projecten met een warmtevraag tussen 50 kW en 1 MW”, legt Maarten Raemdonck, Manager Innovatie bij Aquafin, uit. “De warmte die in rioolwater aanwezig is, kan prima worden gebruikt voor de verwarming of koeling van gebouwen. Riothermie is duurzaam, makkelijk inzetbaar op de juiste locatie, financieel interessant en een stabiele warmtebron. Momenteel is het nog een tamelijk onbekend puzzelstuk in de hernieuwbare energiemix. De techniek vindt vooral toepassing daar waar klassieke geothermie – warmte uit de grond halen - niet in aanmerking komt. Nochtans is het vaak een aanzienlijk goedkoper alternatief dan geothermie, waarvoor meerdere grondboringen nodig zijn. Bovendien is riothermie bijzonder bedrijfszeker. Afvalwater is er altijd en het is een eenvoudig exploiteerbare bron van groene energie”.
Doordat vlak aan het nieuwe zwembad een nieuwe, grote collector van Aquafin wordt aangelegd, die instaat voor het transport van afvalwater naar een zuiveringsinstallatie, bleek riothermie een ideale duurzame optie voor de verwarming van het zwembad. “Het huidige zwembad van Sint-Niklaas is veruit het meest energieverslindende gebouw van de stad: de verwarming van het zwemwater en de zwembadhal ligt rond de 2 miljoen KWh per jaar”, zegt Schepen Peter Buysrogge van Stad Sint-Niklaas. “Door traditionele gasketels te vervangen, kunnen we niet alleen besparen op de operationele uitgaven, maar ook veel milieuvriendelijker werken aangezien de CO2-uitstoot aanzienlijk vermindert. Het zwembad De Watermolen wordt een van de eerste gebouwen in Vlaanderen, en zeker het eerste zwembad, dat gebruik maakt van deze technologie. Een primeur om fier op te zijn! Omdat er nog capaciteit in de collector over was, kunnen we ook het centraal sportpaviljoen, dat 100 m verderop ligt, voorzien van riothermie. En ook dit is nooit gezien in Vlaanderen.”
De bouw van het zwembad gebeurt in samenwerking met de Groep Sportoase. Die bouwde in andere gemeenten al vaker duurzame gebouwen, maar samen met stad Sint-Niklaas wil men nog een stapje verder gaan en een gebouw zetten dat volledig op herbruikbare energie zal draaien.
“Na de opening van Sportoase 2.0 in Antwerpen in 2021 is dit zonder twijfel versie 3.0 als zwembad van de toekomst, en die toekomst is bijzonder innovatief en duurzaam”, zegt Michaël Schouwaerts, algemeen directeur Groep Sportoase. “Sinds 2021 zijn Sportoase en Aquafin in dialoog omtrent afspraken rond riothermie ten voordele van alle betrokkenen, concreet hebben die gesprekken geleid tot een initiële samenwerkingsovereenkomst van 25 jaar die vertrekt vanuit een maatschappelijke meerwaarde die Aquafin wil vervullen. Dit type van riothermie is eerder al toegepast in het hoofdkantoor van Aquafin in Aartselaar”.
Het grote voordeel van riothermie in combinatie met een zwembad is dat deze techniek bijzonder geschikt is voor gebouwen met een constante warmtevraag, zoals een zwembad, zowel in de zomer als in de winter. “Sportoase De Watermolen Sint Niklaas is in onze sector hét toonbeeld van duurzaamheid en in meerdere facetten hét zwembad van de toekomst”, besluit Schouwaerts.
Nico Van Gestel