Indrukwekkende samenwerking voor noodoplossing afvalwater

Donderdag 24 oktober 2013 — In de nacht van dinsdag op woensdag heeft de bestaande afvalwaterleiding ter hoogte van de bibliotheek in Duffel het begeven. In de kelder van de bib is een buitenmuur onder de druk van het water bezweken, waardoor de daar gevestigde vergader-, opslag- en hobbyruimtes bedolven zijn onder een massa uitgespoelde modder. Aquafin heeft bij aankomst onmiddellijk de pompen stilgelegd, om de watertoevoer te stoppen.

Woensdag heeft een indrukwekkende troepenmacht voor een knap staaltje vakmanschap gezorgd. Inge De Craen, bekkenverantwoordelijke Operaties bij Aquafin, getuigt: “Op amper 20 uur tijd werd een tijdelijke noodleiding aangelegd, met als klap op de vuurpijl een brug van 20 meter lang en 6 meter hoog over de Onze-Lieve-Vrouwlaan. Om 1u30 deze morgen werd de noodleiding in gebruik genomen, waardoor het afvalwater van ongeveer 3.900 Duffelaars opnieuw gezuiverd wordt in onze rioolwaterzuiveringsinstallatie langs de Nete.”

Volgens schepen van Openbare Werken Staf Aerts was dit huzarenstukje onmogelijk geweest zonder de goede samenwerking. “Op deze korte tijd is de noodleiding operationeel gemaakt en werden alle getroffen lokalen opgekuist. Hiervoor zijn in totaal  ongeveer 100 mensen van het gemeentebestuur, Aquafin, aannemer Soga en zijn onderaannemers, de politie en brandweer in de weer geweest . Ik wil dan ook iedereen bedanken voor dit sterk staaltje en de constructieve samenwerking.”

De verkeershinder was vooral in de namiddag en avondspits tot ongeveer 19u00 erg groot. In die periode moest immers al het verkeer over één rijstrook. Pas na de avondspits – tussen 20u00 en 21u30- werd de Onze Lieve Vrouwelaan twee keer een half uur afgesloten voor alle verkeer. Hierdoor was de impact op het verkeer minder groot.

Het gemeentebestuur en Aquafin zullen nu de komende dagen nog de tijd nemen om een oplossing voor de fietsers op de Netedijken te zoeken.