Indrukwekkende samenwerking voor noodoplossing afvalwater

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft de bestaande afvalwaterleiding ter hoogte van de bibliotheek in Duffel het begeven. In de kelder van de bib is een buitenmuur onder de druk van het water bezweken, waardoor de daar gevestigde vergader-, opslag- en hobbyruimtes bedolven zijn onder een massa uitgespoelde modder. Aquafin heeft bij aankomst onmiddellijk de pompen stilgelegd, om de watertoevoer te stoppen.

Woensdag heeft een indrukwekkende troepenmacht voor een knap staaltje vakmanschap gezorgd. Inge De Craen, bekkenverantwoordelijke Operaties bij Aquafin, getuigt: “Op amper 20 uur tijd werd een tijdelijke noodleiding aangelegd, met als klap op de vuurpijl een brug van 20 meter lang en 6 meter hoog over de Onze-Lieve-Vrouwlaan. Om 1u30 deze morgen werd de noodleiding in gebruik genomen, waardoor het afvalwater van ongeveer 3.900 Duffelaars opnieuw gezuiverd wordt in onze rioolwaterzuiveringsinstallatie langs de Nete.”

Volgens schepen van Openbare Werken Staf Aerts was dit huzarenstukje onmogelijk geweest zonder de goede samenwerking. “Op deze korte tijd is de noodleiding operationeel gemaakt en werden alle getroffen lokalen opgekuist. Hiervoor zijn in totaal  ongeveer 100 mensen van het gemeentebestuur, Aquafin, aannemer Soga en zijn onderaannemers, de politie en brandweer in de weer geweest . Ik wil dan ook iedereen bedanken voor dit sterk staaltje en de constructieve samenwerking.”

De verkeershinder was vooral in de namiddag en avondspits tot ongeveer 19u00 erg groot. In die periode moest immers al het verkeer over één rijstrook. Pas na de avondspits – tussen 20u00 en 21u30- werd de Onze Lieve Vrouwelaan twee keer een half uur afgesloten voor alle verkeer. Hierdoor was de impact op het verkeer minder groot.

Het gemeentebestuur en Aquafin zullen nu de komende dagen nog de tijd nemen om een oplossing voor de fietsers op de Netedijken te zoeken.

Staf Aerts

gemeentebestuur Duffel

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Aquafin

Een sterke partner voor het Vlaamse Gewest

Aquafin is partner van het Vlaamse Gewest voor de uitbouw, financiering en de exploitatie van de rioolwaterzuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen. We vangen het huishoudelijke afvalwater van de gemeentelijke riolen op in verzamelriolen en voeren het naar zuiveringsinstallaties, waar het wordt behandeld volgens de Europese en Vlaamse normen.

De kosten voor de uitgevoerde infrastructuurwerken en de werkingskosten van Aquafin worden via de drinkwatermaatschappijen gedeeltelijk doorgerekend aan de drinkwaterverbruiker. Hiermee volgt het Vlaamse Gewest het ‘de vervuiler betaalt’-principe, dat door Europa aangemoedigd wordt. Het saldo wordt aan de drinkwatermaatschappijen betaald via een werkingstoelage uit het Minafonds.

Aquafin staat voor een goed beheer van de zuiveringsinfrastructuur en een sterk vermogen tot innovatie. Zo liggen methodologieën van Aquafin aan de basis van de gebiedsdekkende uitvoeringsplannen, die duidelijk aangeven op het gemeentelijke grondgebied welke infrastructuur er wanneer door het gewest of door de gemeente moet worden voorzien. Door zijn opgebouwde knowhow en jarenlange ervaring is Aquafin ook een gegeerde partner in binnen- en buitenlandse onderzoeksprojecten, gericht op de implementatie van de Europese kaderrichtlijn Water. De kennis die Aquafin zo verwerft, komt ten goede aan het Vlaamse Gewest en de gemeenten. Met onderzoek en innovatie werken we bovendien aan oplossingen voor hedendaagse en toekomstige maatschappelijke uitdagingen, bijvoorbeeld door de recuperatie van energie en grondstoffen uit afvalwater.


Producten en diensten buiten de overeenkomst met het Vlaamse Gewest

Voor de Vlaamse gemeenten

Aquafin biedt zijn diensten ook aan voor de uitbouw en het beheer van het gemeentelijke stelsel.  Steden en gemeenten kunnen rechtstreeks met Aquafin samenwerken of instappen in samenwerkingsverbanden die Aquafin heeft met drinkwatermaatschappijen Water-link, Pidpa en De Watergroep (Riopact).

Rekening houdend met intensere buien en lange droogteperiodes door de klimaatverandering, voorzien gemeenten ook best een plan voor optimale infiltratie, buffering en afvoer van regenwater. Aquafin maakt op maat van de gemeente een hemelwater- en droogteplan waarin het concrete maatregelen voorstelt om slim om te gaan met water.

Voor de industrie in Vlaanderen en buitenlandse partners
Aquaplus NV, het dochterbedrijf van Aquafin, richt zich op de noden van de industrie om aan de Europese richtlijnen te voldoen. Bedrijven kunnen bij Aquaplus terecht voor studies en consulting, ontwerp-, bouw- en exploitatieopdrachten en rioolbeheer.


 

Neem contact op met

Dijkstraat 8 2630 Aartselaar

03 450 47 56

redactie@aquafin.be

www.aquafin.be