Ijzerenveld (Sint-Katelijne-Waver) blijft voorlopig afgesloten voor doorgaand verkeer

Donderdag 25 augustus 2016 — Door een wegverzakking in Ijzerenveld, ter hoogte van de Stenenmolenstraat, is er geen doorgaand gemotoriseerd verkeer meer mogelijk. De herstellingswerken zullen vermoedelijk tot half oktober duren. Om de veiligheid te kunnen garanderen blijft de straat volledig afgesloten voor doorgaand gemotoriseerd vervoer. Handelaars blijven wel steeds bereikbaar en ook voor fietsers en voetgangers wordt een doorgang voorzien.

Een tijd geleden werd vastgesteld dat er een wegverzakking was ontstaan in Ijzerenveld, ter hoogte van de Stenenmolenstraat. Op die plaats liggen ondergronds heel wat leidingen. Gemeentelijk rioolbeheerder Pidpa, waterzuiveraar Aquafin en de gemeente Sint-Katelijne-Waver besloten uit veiligheidsoverwegingen de doorgang onmiddellijk af te sluiten en onderzochten de situatie verder.

“Dat onderzoek is nu afgerond en heeft aangetoond dat er zandinsijpeling is in de riolering. Ook enkele ondergrondse inspectieputten zijn reeds verzakt, waardoor het noodzakelijk is om de wegenis deels terug op te breken. Alleen op die manier kunnen de inspectieputten en beschadigde leidingen vernieuwd worden en kan de wegverzakking dus opgelost worden”, zegt Bert Houben, expert bouwkundige herstellingen van Aquafin.

“Een exacte timing geven is erg moeilijk, maar we gaan ervan uit dat dergelijke herstellingswerken toch een tweetal maanden zullen duren. Mits gunstige weersomstandigheden trachten we tegen half oktober alles hersteld te hebben zodat er opnieuw doorgaand verkeer mogelijk is”, zegt bouwkundig expert Houben.

Dat doorgaand verkeer is momenteel al verboden, al lijken sommige bestuurders zich daar weinig van aan te trekken. “Omwonenden geven aan dat bestuurders soms de dranghekkens opzij schuiven om toch maar door te kunnen rijden. Ook tijdens onze onderzoeken hebben we dit gemerkt”, zegt de projectleider. “Dat is niet zonder gevaar, en veiligheid is natuurlijk een topprioriteit. Daarom zal de huidige afsluiting vervangen worden door betonblokken, waardoor doorgaand gemotoriseerd vervoer onmogelijk gemaakt wordt. Voor de fietsers en de voetgangers zal er wél een kleine doorgang voorzien worden. Ook blijven de handelaars bereikbaar en wordt er een duidelijke omleiding voorzien. Daarnaast zal Aquafin ook alle omwonenden per brief informeren. Wie toch nog vragen heeft, kan terecht bij het contactcenter van Aquafin op contact@aquafin.be of 03 450 45 45", besluit Bert Houben.

Bijlage: Signalisatie-/Omleidingsplan

Nico Van Gestel Adviseur Communicatie at Aquafin