Duizend sportievelingen nemen hun hoedje af voor de Kleine Nete

Zondag 28 september 2014 — Vandaag is het feest op en rond de Kleine Nete in Kasterlee. De rivier behoort tot een van de schoonste waterlopen in Vlaanderen, en dat wordt gevierd met Chap’eau, een sport- en spelfestijn voor jong en oud.

Maar liefst duizend sportievelingen kwamen vandaag afgezakt naar de Ark Van Noë in Kasterlee, om er te komen fietsen, wandelen, mountainbiken en kajakken. Want het gaat goed met de waterkwaliteit van de Kleine Nete, en dat mag gevierd worden. VMM, Aquafin, Natuurpunt, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, de gemeenten Kasterlee, Retie en Geel en aannemers en studiebureaus hebben de voorbije decennia hard gewerkt om het huishoudelijk afvalwater van de regio te zuiveren, en met succes. Want de Kleine Nete behoort tot een van de zuiverste waterlopen van Vlaanderen.

Om dat te demonstreren, organiseerde Aquafin deze ochtend een bevissing van de waterloop. De vangst was een gigantisch succes. De meest voorkomende soorten waren grondel en paling, maar ook serpeling, blauwbandgrondel, driedoornige stekelbaars, zeelt, blankvoorn, Europese meerval en baars waren van de partij. Het meest opvallend was de vangst van een kleine modderkruiper, een Europees beschermde soort, en bermpje, een soort die in Vlaanderen beschermd  is. Voorts ving Aquafin ook enkele exoten, met name de Amerikaanse rivierkreeft en de Chinese wolhandkrab. De grote diversiteit aan vis bewijst onomstotelijk dat de Kleine Nete herleeft. Chap’eau dus voor de Kleine Nete!

De aquaria met vissen uit de Kleine Nete trokken veel kijklustigen.
De baars doet het goed in de Kleine Nete
Valerie Lievens hoofd Communicatie at Aquafin