De Big Jump in Wachtebeke: verhoogd visbestand in de Moervaart

Donderdag 11 juli 2013 — Op zondag 14 juli zullen opnieuw duizenden Vlamingen in beken en rivieren springen naar aanleiding van de Big Jump, de jaarlijkse happening waarbij iedereen wordt opgeroepen om voor proper water op te komen. In Wachtebeke zullen o.a. acteur Carry Goossens, zangeres Soetkin Collier en plaatselijke politici in de Moervaart springen.

Als Vlaams waterzuiveringbedrijf en partner van de Big Jump zet Aquafin zich in voor het behalen van de Europese norm inzake het zuiveren van stedelijk afvalwater. Sinds vorig jaar is dat een feit in Vlaanderen: Aquafin zuivert 80% van het huishoudelijk water (2 miljard liter per dag !) en het effect op de Vlaamse waterlopen is duidelijk zichtbaar aan de heropleving van verschillende vissoorten en waterdieren. Maar ook wandelaars, fietsers, kanovaarders, vissers ervaren o.a. dankzij de inspanningen van Aquafin al een aantal jaren een betere waterkwaliteit.

Betere waterkwaliteit leidt tot verhoogd visbestand in de Moervaart

In de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Moerbeke wordt het huishoudelijk afvalwater van Wachtebeke, Moerbeke, Eksaarde en Zaffelare gezuiverd vóór het in de Moervaart belandt. Hierdoor heeft het kanaal vanaf Wachtebeke een goede biologische kwaliteit. Toch blijft Aquafin verder investeren in de verbetering van de waterkwaliteit. Vorig jaar werden er bijvoorbeeld zuiveringsinstallaties gebouwd in Overslag en in Doorslaar, zodat nu ook het rioolwater van Sint-Kruis-Winkel gezuiverd kan worden. Op de planning staat nog de aansluiting  van Desteldonk en Mendonk.

In de Moervaart zit er vooral baars en blankvoorn, maar toch kan het visbestand in het kanaal nog fors verbeteren. Opsteker is wel dat het mondingsgebied een belangrijke rol speelt als paaizone van het havengebied van het Kanaal Gent-Terneuzen.

Big Jump 2013: Spring mee voor zuiver water!