De Big Jump in Vorselaar: waterkwaliteit Aa leidt tot grotere biodiversiteit

Als Vlaams waterzuiveringbedrijf en partner van de Big Jump zet Aquafin zich in voor de waterkwaliteit in Vlaanderen door 80% van het huishoudelijk water (2 miljard liter per dag !) te zuiveren. Het effect op de Vlaamse waterlopen is duidelijk zichtbaar aan de heropleving van verschillende vissoorten en waterdieren. Maar ook wandelaars, fietsers, kanovaarders, vissers ervaren o.a. dankzij de inspanningen van Aquafin al een aantal jaren een betere waterkwaliteit.
Zuivering afvalwater draagt bij tot verbeterde waterkwaliteit van de Aa
Het water van de Aa in Vorselaar, Lille en Kasterlee is reeds enkele jaren van een zeer goede kwaliteit. Dit vertaalt zich onder meer in een grote biodiversiteit. Zo vind je er bijvoorbeeld kreeftjes, weekdieren, insectenlarven, maar je kan er met een beetje geluk ook een kleine modderkruiper of een rivierdonderpad aantreffen.
Aquafin heeft in samenwerking met de gemeentebesturen en de VMM reeds de nodige inspanningen geleverd om het huishoudelijk afvalwater uit Vorselaar, Lille en Kasterlee te zuiveren. Aquafin zorgt nog dagelijks voor het onderhoud van de saneringsinfrastructuur en vernieuwt deze waar nodig. Zo renoveerde het bedrijf enkele jaren geleden nog de waterzuiveringsinstallatie van Lichtaart. Zulke maatregelen dragen mee bij tot de goede waterkwaliteit van de Aa. Een bewijs dat het wel goed zit met het water in de Aa is dat de kwaliteitsnorm voor ammonium reeds enkele jaren gehaald wordt. Ammonium vormt namelijk de indicator bij uitstek om verontreiniging door afvalwater te detecteren.
Waterzuivering in Vlaanderen, hoe ver staan we nu?
Vandaag wordt in Vlaanderen 80% van het huishoudelijke afvalwater gezuiverd. Daarvoor zorgen 285 rioolwaterzuiveringsinstallaties van Aquafin, die samen 2 miljard liter water per dag behandelen. Het water wordt aangevoerd via een netwerk van 5.400km collectoren, die het afvalwater van de gemeentelijke riolen verzamelen.
Sinds 2012 wordt het huishoudelijke afvalwater van alle woonkernen groter dan 2.000 inwoners gezuiverd. Daarmee voldoet Vlaanderen aan de Europese richtlijn Stedelijk Afvalwater. Het gezuiverde water voldoet bovendien aan Vlaamse normen, die nog een stuk strenger zijn dan de Europese.
