De Big Jump in Tienen: waterkwaliteit Grote Gete leidt tot grotere biodiversiteit

Donderdag 11 juli 2013 — Op zondag 14 juli zullen opnieuw duizenden Vlamingen in beken en rivieren springen naar aanleiding van de Big Jump, de jaarlijkse happening waarbij iedereen wordt opgeroepen om voor proper water op te komen. In Tienen wordt er in de Grote Gete gesprongen.

Als Vlaams waterzuiveringbedrijf en partner van de Big Jump zet Aquafin zich in voor het behalen van de Europese norm inzake het zuiveren van stedelijk afvalwater. Sinds vorig jaar is dat een feit in Vlaanderen: Aquafin zuivert 80% van het huishoudelijk water (2 miljard liter per dag !) en het effect op de Vlaamse waterlopen is duidelijk zichtbaar aan de heropleving van verschillende vissoorten en waterdieren. Maar ook wandelaars, fietsers, kanovaarders, vissers ervaren o.a. dankzij de inspanningen van Aquafin al een aantal jaren een betere waterkwaliteit.

Hoegaarden, 87% van het afvalwater gezuiverd

Ten opzichte van tien jaar geleden is de waterkwaliteit van de Grote Gete sterk verbeterd. Sinds 2004 is de Waalse rioolwaterzuiveringsinstallatie in Jodoigne immers in werking getreden. Bovendien werd in 2009 de waterzuiveringsinstallatie van Inbev aan de brouwerij in Hoegaarden vernieuwd. Een derde waterzuiveringsinstallatie die in dit gebied afvalwater zuivert is die van Hoegaarden.

In het zuiveringsgebied van Hoegaarden wordt momenteel 87% van al het afvalwater gezuiverd, wat een redelijk hoog percentage is. Dat zie je ook aan de kwaliteit van het water in de Grote Gete. Er zitten nu veel meer kreeftjes, weekdieren en insectenlarven in de rivier. Verder kan je er ook beekforel, driedoornige stekelbaars, bermpje, riviergrondel en paling in terugvinden.

 

Big Jump 2013: Spring mee voor zuiver water!