De Big Jump in Ninove: waterkwaliteit Dender leidt tot grotere biodiversiteit

Donderdag 11 juli 2013 — Op zondag 14 juli zullen opnieuw duizenden Vlamingen in beken en rivieren springen naar aanleiding van de Big Jump, de jaarlijkse happening waarbij iedereen wordt opgeroepen om voor proper water op te komen. In Ninove wordt er in de Dender gesprongen.

Als Vlaams waterzuiveringbedrijf en partner van de Big Jump zet Aquafin zich in voor het behalen van de Europese norm inzake het zuiveren van stedelijk afvalwater. Sinds vorig jaar is dat een feit in Vlaanderen: Aquafin zuivert 80% van het huishoudelijk water (2 miljard liter per dag !) en het effect op de Vlaamse waterlopen is duidelijk zichtbaar aan de heropleving van verschillende vissoorten en waterdieren. Maar ook wandelaars, fietsers, kanovaarders, vissers ervaren o.a. dankzij de inspanningen van Aquafin al een aantal jaren een betere waterkwaliteit.

Zuivering afvalwater draagt bij tot verbeterde waterkwaliteit van de Dender

Aquafin leverde de afgelopen tien jaar grote inspanningen om de kwaliteit van de Dender te verbeteren. Het waterzuiveringsbedrijf heeft in het Denderbekken namelijk vier nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallaties in gebruik genomen tussen 2002 en 2011, meer bepaald die van Parike, Lebbeke-Rooien, Sint-Antelinks en Heldergem. Samen zuiveren ze zo’n 780.000 liter afvalwater per dag. Daarnaast werden de oude installaties van Ninove, Dendermonde, Aalst en Liedekerke gerenoveerd, zodat ze een grotere capaciteit kregen. Zo kan de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Ninove nu dagelijks ongeveer 6,5 miljoen liter afvalwater zuiveren.

Al deze inspanningen hebben ook een duidelijk effect op de waterkwaliteit van de Dender. De voorbije jaren is de fysisch-chemische kwaliteit van het Denderwater fel verbeterd. Het water werd in 2011 ter hoogte van Ninove beoordeeld als niet chemisch verontreinigd en het had een goede biologische kwaliteit.  Ook met het visbestand gaat het uitstekend in de Dender. In 2002 werden slechts 6 soorten gevonden, in 2011 was dit aantal reeds verdubbeld naar 12 soorten, waaronder het beschermde bermpje.

Big Jump 2013: Spring mee voor zuiver water!