De Big Jump in Mechelen: waterkwaliteit Dijle leidt tot grotere biodiversiteit
Als Vlaams waterzuiveringbedrijf en partner van de Big Jump zet Aquafin zich in voor het behalen van de Europese norm inzake het zuiveren van stedelijk afvalwater. Sinds vorig jaar is dat een feit in Vlaanderen: Aquafin zuivert 80% van het huishoudelijk water (2 miljard liter per dag !) en het effect op de Vlaamse waterlopen is duidelijk zichtbaar aan de heropleving van verschillende vissoorten en waterdieren. Maar ook wandelaars, fietsers, kanovaarders, vissers ervaren o.a. dankzij de inspanningen van Aquafin al een aantal jaren een betere waterkwaliteit.
Zuivering afvalwater draagt bij tot verbeterde waterkwaliteit van de Dijle
De afgelopen jaren heeft Aquafin z’n best gedaan om de waterkwaliteit van de Dijle te verbeteren ter hoogte van Mechelen. Zo werd in 2003 de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Mechelen-Noord uitgebreid, zodat deze nu het afvalwater van 90.000 inwoners kan zuiveren. Dat zijn maar liefst 30.000 inwoners meer dan voordien. Dankzij deze aanpassing is zo goed als al het Mechelse afvalwater nu aangesloten op het waterzuiveringsstelsel. Daarom zal Aquafin in de toekomst voornamelijk de bestaande infrastructuur renoveren en werkzaamheden uitvoeren om het afvalwater van het regenwater te scheiden, zodat de waterzuiveringsinstallatie nog beter kan functioneren.
Door de capaciteitsvergroting van de installatie van Mechelen-Noord, maar ook dankzij de opening van vier nieuwe zuiveringinstallaties tussen Leuven en Mechelen (Bonheiden, Boortmeerbeek, Kampenhout en Steenokkerzeel-Noord), is de waterkwaliteit in de Dijle de afgelopen tien jaar stelselmatig verbeterd. In de jaren ’90 was het water chemisch verontreinigd en had het een zeer slechte biologische kwaliteit. Deze waarden zijn gelukkig beter geworden: momenteel heeft het water van de Dijle een matige biologische kwaliteit en een aanvaardbare chemische kwaliteit. Ook met de vissen is het beter gesteld dan tien jaar geleden. In 2003 was er nog geen vis te bespeuren in de Dijle, maar tegenwoordig kunnen vissers toch een mooie buit binnenhalen.