Skip to Content
De Big Jump in Gent: Aquafin zuivert er 90% van het afvalwater

De Big Jump in Gent: Aquafin zuivert er 90% van het afvalwater

Op zondag 13 juli zullen opnieuw duizenden Vlamingen in beken en rivieren springen naar aanleiding van de Big Jump (www.bigjump.be), de jaarlijkse happening waarbij de aandacht voor zuiver water centraal staat. Ook in Gent organiseert Natuurpunt een springplaats in de Oude Schelde aan de Portus Ganda aan de oude jachthaven.  
Als Vlaams waterzuiveringbedrijf en partner van de Big Jump zet Aquafin zich in voor de waterkwaliteit in Vlaanderen door 80% van het huishoudelijk water (2 miljard liter per dag !) te zuiveren. Het effect op de Vlaamse waterlopen is duidelijk zichtbaar aan de heropleving van verschillende vissoorten en waterdieren. Maar ook wandelaars, fietsers, kanovaarders, vissers ervaren o.a. dankzij de inspanningen van Aquafin al een aantal jaren een betere waterkwaliteit.

Inspanningen Aquafin werpen vruchten af voor de Gentse binnenwateren

De inspanningen van Aquafin om de waterkwaliteit van de Oude Schelde te verbeteren, hebben zeker hun vruchten afgeworpen. De waterkwaliteit is er de afgelopen 10 jaar immers geëvolueerd van ‘verontreinigd’ naar ‘matig verontreinigd’ en de laatste jaren krijgt de Oude Schelde steeds meer een aanvaardbare kwaliteit. Om de zuiveringsgraad van 65% naar 90% te kunnen optrekken, zijn er de laatste jaren nog grote collectorprojecten uitgevoerd. Zo werden onder andere Mariakerke, Sint-Denijs-Westrem en Voorthaven-Grootdok aangesloten op het waterzuiveringssysteem, waardoor er in Gent 25% meer afvalwater gezuiverd wordt dan voordien.

In de Gentse binnenwateren bevindt zich een normale hoeveelheid vis, vergelijkbaar met andere kanalen in Vlaanderen. Bij de recente visbestandsopnames in 2012 werden 8 soorten gevangen op de 2 meetplaatsen op de Gentse Binnenwateren.  Baars werd het meest geteld.  Het waterlichaam scoort ontoereikend op de visindex.  De ontwikkeling van het visbestand wordt jammer genoeg afgeremd omdat de vissen zich hier weinig voorplanten en er niet voldoende opgroeigebieden zijn.

Contacteer ons
Vincent Nuytemans Aquafin
Vincent Nuytemans Aquafin
Over Aquafin

Een sterke partner voor het Vlaamse Gewest

Aquafin is partner van het Vlaamse Gewest voor de uitbouw, financiering en de exploitatie van de rioolwaterzuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen. We vangen het huishoudelijke afvalwater van de gemeentelijke riolen op in verzamelriolen en voeren het naar zuiveringsinstallaties, waar het wordt behandeld volgens de Europese en Vlaamse normen.

De kosten voor de uitgevoerde infrastructuurwerken en de werkingskosten van Aquafin worden via de drinkwatermaatschappijen gedeeltelijk doorgerekend aan de drinkwaterverbruiker. Hiermee volgt het Vlaamse Gewest het ‘de vervuiler betaalt’-principe, dat door Europa aangemoedigd wordt. Het saldo wordt aan de drinkwatermaatschappijen betaald via een werkingstoelage uit het Minafonds.

Aquafin staat voor een goed beheer van de zuiveringsinfrastructuur en een sterk vermogen tot innovatie. Zo liggen methodologieën van Aquafin aan de basis van de gebiedsdekkende uitvoeringsplannen, die duidelijk aangeven op het gemeentelijke grondgebied welke infrastructuur er wanneer door het gewest of door de gemeente moet worden voorzien. Door zijn opgebouwde knowhow en jarenlange ervaring is Aquafin ook een gegeerde partner in binnen- en buitenlandse onderzoeksprojecten, gericht op de implementatie van de Europese kaderrichtlijn Water. De kennis die Aquafin zo verwerft, komt ten goede aan het Vlaamse Gewest en de gemeenten. Met onderzoek en innovatie werken we bovendien aan oplossingen voor hedendaagse en toekomstige maatschappelijke uitdagingen, bijvoorbeeld door de recuperatie van energie en grondstoffen uit afvalwater.


Producten en diensten buiten de overeenkomst met het Vlaamse Gewest

Voor de Vlaamse gemeenten

Aquafin biedt zijn diensten ook aan voor de uitbouw en het beheer van het gemeentelijke stelsel.  Steden en gemeenten kunnen rechtstreeks met Aquafin samenwerken of instappen in samenwerkingsverbanden die Aquafin heeft met drinkwatermaatschappijen Water-link, Pidpa en De Watergroep (Riopact).

Rekening houdend met intensere buien en lange droogteperiodes door de klimaatverandering, voorzien gemeenten ook best een plan voor optimale infiltratie, buffering en afvoer van regenwater. Aquafin maakt op maat van de gemeente een hemelwater- en droogteplan waarin het concrete maatregelen voorstelt om slim om te gaan met water.

Voor de industrie in Vlaanderen en buitenlandse partners
Aquaplus NV, het dochterbedrijf van Aquafin, richt zich op de noden van de industrie om aan de Europese richtlijnen te voldoen. Bedrijven kunnen bij Aquaplus terecht voor studies en consulting, ontwerp-, bouw- en exploitatieopdrachten en rioolbeheer.


 

Aquafin
Dijkstraat 8
2630 Aartselaar