De Big Jump in Diepenbeek: waterkwaliteit Demer leidt tot grotere biodiversiteit

Donderdag 11 juli 2013 — Op zondag 14 juli zullen opnieuw duizenden Vlamingen in beken en rivieren springen naar aanleiding van de Big Jump, de jaarlijkse happening waarbij iedereen wordt opgeroepen om voor proper water op te komen. In Diepenbeek springt o.a. Joeri Cortens, bekend van Wild Van Dieren (VTM) en van het Radio2-programma De Madammen mee in de Demer.

Als Vlaams waterzuiveringbedrijf en partner van de Big Jump zet Aquafin zich in voor het behalen van de Europese norm inzake het zuiveren van stedelijk afvalwater. Sinds vorig jaar is dat een feit in Vlaanderen: Aquafin zuivert 80% van het huishoudelijk water (2 miljard liter per dag !) en het effect op de Vlaamse waterlopen is duidelijk zichtbaar aan de heropleving van verschillende vissoorten en waterdieren. Maar ook wandelaars, fietsers, kanovaarders, vissers ervaren o.a. dankzij de inspanningen van Aquafin al een aantal jaren een betere waterkwaliteit.

Zuivering afvalwater draagt bij tot verbeterde waterkwaliteit van de Demer

Aquafin leverde de laatste jaren verschillende inspanningen om de waterkwaliteit van de Demer te verbeteren in de buurt van Diepenbeek. Dit voorjaar verving het bedrijf bijvoorbeeld de kleine en slecht werkende zuiveringsinstallatie in Bokrijk door een pompstation met persleiding. Op die manier wordt het afvalwater verpompt naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Hasselt en verloopt de zuivering een stuk grondiger. Momenteel is er ook een project aan de gang waarbij de rioolwaterzuiveringsinstallaties van Genk en Zonhoven uitgebreid worden en in 2015 begint Aquafin aan de vernieuwing van de installatie in Bilzen. Ook langs de Winterbeek steekt het waterzuiveringsbedrijf binnenkort de handen uit de mouwen, zodat het afvalwater eerst gezuiverd zal worden voordat het in de Winterbeek belandt.

Dankzij al deze investeringen is de waterkwaliteit van de Demer het afgelopen decennium sterk verbeterd. Een bewijs daarvoor is de toenemende hoeveelheid kreeftjes, weekdieren en insectenlarven in het water. Ook het visbestand ging er duidelijk op vooruit, van een matige visindex (2006-2009) naar een goede kwaliteit in 2012.

Big Jump 2013: Spring mee voor zuiver water!