De Big Jump in Dendermonde: waterkwaliteit Dender scoort steeds beter

Donderdag 11 juli 2013 — Op zondag 14 juli zullen opnieuw duizenden Vlamingen in beken en rivieren springen naar aanleiding van de Big Jump, de jaarlijkse happening waarbij iedereen wordt opgeroepen om voor proper water op te komen. In Dendermonde wordt in de Dender gesprongen.

Als Vlaams waterzuiveringbedrijf en partner van de Big Jump zet Aquafin zich in voor het behalen van de Europese norm inzake het zuiveren van stedelijk afvalwater. Sinds vorig jaar is dat een feit in Vlaanderen: Aquafin zuivert 80% van het huishoudelijk water (2 miljard liter per dag !) en het effect op de Vlaamse waterlopen is duidelijk zichtbaar aan de heropleving van verschillende vissoorten en waterdieren. Maar ook wandelaars, fietsers, kanovaarders, vissers ervaren o.a. dankzij de inspanningen van Aquafin al een aantal jaren een betere waterkwaliteit.

Positieve trend

Aquafin bouwde in de regio de voorbije tien jaar maar liefst vier nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallaties, namelijk die van Parike, die klaar was in 2002, Lebbeke-Rooien in 2007, Sint-Antelinks in 2010 en die van Heldergem in 2011. Samen zuiveren ze het afvalwater van meer dan 6.500 inwoners. Daarnaast vergrootte Aquafin de capaciteit van oudere installaties van Ninove, Dendermonde en Aalst en vernieuwde het de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Liedekerke.

Al deze inspanningen werpen duidelijk hun vruchten af. De fysisch-chemische waterkwaliteit van de Dender verbeterde de voorbije jaren aanzienlijk. Toch is er op het vlak van biodiversiteit nog ruimte voor verbetering, maar de positieve trend is reeds ingezet.

Big Jump 2013: Spring mee voor zuiver water!