Brandweer voert meetoefeningen uit op zuiveringsinstallatie

Lichtaart

Maandag 10 maart 2014 — Op 11 en 18 maart 2014 zullen de meetploegen van de brandweerzone Taxandria, telkens van 19 tot 21 uur oefenen op het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin in Lichtaart en dit in samenwerking met een Adviseur gevaarlijke Stoffen (AGS).

De brandweerzone Taxandria bestaat uit de volgende korpsen: Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas, Ravels,  Rijkevorsel, Turnhout en  Vosselaar. Meetploegen worden ingezet om bij specifieke incidenten met gespecialiseerde apparatuur analyses uit te voeren van lucht en water, meestal op vraag van de officier ter plaatse en/of een AGS. De coördinatie gebeurt dan door een meetplanleider.

 

“Elk jaar oefenen wij een vijftal keer op verschillende vaardigheden, met verschillende toestellen en volgens verschillende scenario’s. Met de oefening op de waterzuivering van Lichtaart willen we ons intensief trainen op het uitvoeren van bronmetingen terwijl we volledige beschermkledij dragen, inclusief adembescherming,” licht Joris Maes, verantwoordelijke meetploeg  brandweer Kasterlee, toe. “We willen voorbereid zijn op noodsituaties zoals bijvoorbeeld vorig jaar in Wetteren, waar na een treinongeluk het giftige acrylonitril zich via de riolering kon verspreiden naar het centrum van de gemeente.”

 

Deze oefeningen zijn voor Aquafin een mooie gelegenheid om de samenwerking met de hulpdiensten aan te scherpen. In Wetteren kon de Vlaamse rioolwaterzuiveraar immers belangrijke informatie aanleveren over het rioolstelsel die de crisis hielp indijken. Gezien het bedrijf in heel Vlaanderen de bovengemeentelijke en voor sommige gemeenten ook de lokale rioleringsinfrastructuur beheert, kan een goede samenwerking een belangrijke meerwaarde zijn bij incidenten met impact op het rioleringsstelsel over gans Vlaanderen.

 

Jan Swankaert, hoofd Preventie en Bescherming van Aquafin: “Het is belangrijk dat de hulpdiensten ons in de eerste plaats kennen en dat ze weten hoe we hen van dienst kunnen zijn in noodsituaties. Daarom zullen we de oefening in Lichtaart aangrijpen om de werking van het rioleringsstelsel toe te lichten aan de verschillende korpsen. Daarnaast is het belangrijk dat ze weten dat we een noodnummer hebben en dat we bepaalde informatie ook voor hen kunnen ter beschikking stellen. Zo hebben we een erg handige tool om eenvoudig en snel meetgegevens uit te wisselen, wat kostbare tijd kan besparen in noodgevallen.”