Big Jump 2019: springen we binnenkort ook in het Groot Schijn?

Waterkwaliteit spectaculair verbeterd: van open riool tot visrijke rivier

Zondag 14 juli springen we tijdens de Big Jump (*) weer massaal in beken en rivieren om aandacht te vragen voor proper water. Proper water, een opdracht waar Aquafin met zijn partners elke dag aan werkt.

Ondertussen wordt al bijna 84% van het Vlaamse huishoudelijke afvalwater gezuiverd en is de waterkwaliteit er sterk op vooruit gegaan. Dat geldt zeker voor het Groot Schijn, een zijrivier van de Schelde in de provincie Antwerpen. Eeuwenlang was het één van de meest vervuilde rivieren van Vlaanderen maar enkele belangrijke collectorprojecten en een zuiveringsinstallatie later is het opnieuw een mooie heldere rivier met een rijke watervegetatie!

Moet er nog vis zijn?

Recente VMM-metingen bevestigen de positieve impact van de Aquafin-werken. Alain Vandelannoote, hoofd Milieu bij Aquafin: “Bij aanpassingswerken voor de Oosterweelverbinding moest de waterafvoer van het Groot Schijn verlegd worden richting Albertkanaal. Bij het dempen van de oude bedding deed zich een opmerkelijk probleem voor: ze zat vol vis! Om te vermijden dat de vissen onder tonnen aarde verdwenen, schakelde BAM visredders in. Tijdens het afvissen werden maar liefst een 70-tal karpers, 40 brasems, 26 giebels, een 10-tal snoekjes en zeelten, enkele roofbleien, windes en voorns gered. We wisten dat de driedoornige stekelbaars voorkwam in het Groot Schijn ter hoogte van het Sterckshof, maar dat er tegenwoordig zoveel vis in het Schijn aanwezig is, was toch een aangename verrassing.”

Wil je de opmerkelijk verbeterde waterkwaliteit van het Groot Schijn met eigen ogen zien?

Een wandeling in het natuurlijk gelaten deel van het Rivierenhof in Antwerpen zal je overtuigen. Het prachtig meanderende Groot Schijn waarvan je 20 jaar geleden het vieze, grijze water van ver rook, is nu omgetoverd in een mooie heldere rivier met sterrenkroos, waterpest en twee soorten fonteinkruid.

Gecombineerd met een bezoek aan onze zuiveringsinstallatie kan je de weg van vuil naar proper water letterlijk volgen en in beeld brengen!

Het volledige artikel over het Groot Schijn lees je in ons magazine Aqua

(*) persuitnodiging in bijlage

Persuitnodiging Big Jump 2019 Antwerpen_def.pdf

PDF - 556 Kb

Joke Vriens

adviseur Communicatie, Aquafin

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Aquafin

Een sterke partner voor het Vlaamse Gewest

Aquafin is partner van het Vlaamse Gewest voor de uitbouw, financiering en de exploitatie van de rioolwaterzuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen. We vangen het huishoudelijke afvalwater van de gemeentelijke riolen op in verzamelriolen en voeren het naar zuiveringsinstallaties, waar het wordt behandeld volgens de Europese en Vlaamse normen.

De kosten voor de uitgevoerde infrastructuurwerken en de werkingskosten van Aquafin worden via de drinkwatermaatschappijen gedeeltelijk doorgerekend aan de drinkwaterverbruiker. Hiermee volgt het Vlaamse Gewest het ‘de vervuiler betaalt’-principe, dat door Europa aangemoedigd wordt. Het saldo wordt aan de drinkwatermaatschappijen betaald via een werkingstoelage uit het Minafonds.

Aquafin staat voor een goed beheer van de zuiveringsinfrastructuur en een sterk vermogen tot innovatie. Zo liggen methodologieën van Aquafin aan de basis van de gebiedsdekkende uitvoeringsplannen, die duidelijk aangeven op het gemeentelijke grondgebied welke infrastructuur er wanneer door het gewest of door de gemeente moet worden voorzien. Door zijn opgebouwde knowhow en jarenlange ervaring is Aquafin ook een gegeerde partner in binnen- en buitenlandse onderzoeksprojecten, gericht op de implementatie van de Europese kaderrichtlijn Water. De kennis die Aquafin zo verwerft, komt ten goede aan het Vlaamse Gewest en de gemeenten. Met onderzoek en innovatie werken we bovendien aan oplossingen voor hedendaagse en toekomstige maatschappelijke uitdagingen, bijvoorbeeld door de recuperatie van energie en grondstoffen uit afvalwater.


Producten en diensten buiten de overeenkomst met het Vlaamse Gewest

Voor de Vlaamse gemeenten

Aquafin biedt zijn diensten ook aan voor de uitbouw en het beheer van het gemeentelijke stelsel.  Steden en gemeenten kunnen rechtstreeks met Aquafin samenwerken of instappen in samenwerkingsverbanden die Aquafin heeft met drinkwatermaatschappijen Water-link, Pidpa en De Watergroep (Riopact).

Rekening houdend met intensere buien en lange droogteperiodes door de klimaatverandering, voorzien gemeenten ook best een plan voor optimale infiltratie, buffering en afvoer van regenwater. Aquafin maakt op maat van de gemeente een hemelwater- en droogteplan waarin het concrete maatregelen voorstelt om slim om te gaan met water.

Voor de industrie in Vlaanderen en buitenlandse partners
Aquaplus NV, het dochterbedrijf van Aquafin, richt zich op de noden van de industrie om aan de Europese richtlijnen te voldoen. Bedrijven kunnen bij Aquaplus terecht voor studies en consulting, ontwerp-, bouw- en exploitatieopdrachten en rioolbeheer.


 

Neem contact op met

Dijkstraat 8 2630 Aartselaar

03 450 47 56

redactie@aquafin.be

www.aquafin.be