Bezoek op 20 juni 2013 de nieuwe kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallatie te Gistel-Moere

Volg de weg van vuil naar proper water
Na het eerste halfuur van de dag is de kans groot dat je een verfrissende douche hebt genomen,  je tanden gepoetst, het toilet doorgespoeld, …Alledaagse handelingen waar je niet meer bij stilstaat. Maar wat gebeurt er met het vervuilde water? Waar loopt het naartoe?
 
Het Vlaams rioolwaterzuiveringsbedrijf Aquafin bouwde in de Provincieweg in Moere een  kleinschalige waterzuiveringsinstallatie waar het afvalwater via een ondergronds leidingennetwerk toekomt en gezuiverd wordt. Momenteel wordt het afvalwater van 692 inwoners uit  afkomstig van het centrum van Moere en een gedeelte van de Provincieweg gezuiverd.

Met de tweede fase erbij (de rest van de Provincieweg tot aan de waterzuiveringsinstallatie) zal het afvalwater van 960 inwoners gezuiverd worden.

In laatste fase worden ook de kleine clusters aangesloten en dat brengt het totaal op 1180 inwoners wiens afvalwater door deze installatie zal gezuiverd worden.

Benieuwd hoe vuil water weer proper wordt? Ga dan op 20 juni een kijkje nemen op de zuiveringsinstallatie in de Provincieweg. Er zijn rondleidingen voorzien om 17.00 uur, 17.30 uur, 18.00 uur, 18.30 uur, 19.00 uur en 19.30 uur. Nadien krijg je een drankje aangeboden.

Burgemeester van Gistel, Bart Halewyck en Erik Poppe, directeur Asset Management van Aquafin NV geven om 17 uur  een korte verwelkoming.

Graag inschrijven ten laatste  op 17 juni (met vermelding van uur van voorkeur) via milieudienst@gistel.be  of op het nummer 059 27 02 20.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Aquafin

Een sterke partner voor het Vlaamse Gewest

Aquafin is partner van het Vlaamse Gewest voor de uitbouw, financiering en de exploitatie van de rioolwaterzuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen. We vangen het huishoudelijke afvalwater van de gemeentelijke riolen op in verzamelriolen en voeren het naar zuiveringsinstallaties, waar het wordt behandeld volgens de Europese en Vlaamse normen.

De kosten voor de uitgevoerde infrastructuurwerken en de werkingskosten van Aquafin worden via de drinkwatermaatschappijen gedeeltelijk doorgerekend aan de drinkwaterverbruiker. Hiermee volgt het Vlaamse Gewest het ‘de vervuiler betaalt’-principe, dat door Europa aangemoedigd wordt. Het saldo wordt aan de drinkwatermaatschappijen betaald via een werkingstoelage uit het Minafonds.

Aquafin staat voor een goed beheer van de zuiveringsinfrastructuur en een sterk vermogen tot innovatie. Zo liggen methodologieën van Aquafin aan de basis van de gebiedsdekkende uitvoeringsplannen, die duidelijk aangeven op het gemeentelijke grondgebied welke infrastructuur er wanneer door het gewest of door de gemeente moet worden voorzien. Door zijn opgebouwde knowhow en jarenlange ervaring is Aquafin ook een gegeerde partner in binnen- en buitenlandse onderzoeksprojecten, gericht op de implementatie van de Europese kaderrichtlijn Water. De kennis die Aquafin zo verwerft, komt ten goede aan het Vlaamse Gewest en de gemeenten. Met onderzoek en innovatie werken we bovendien aan oplossingen voor hedendaagse en toekomstige maatschappelijke uitdagingen, bijvoorbeeld door de recuperatie van energie en grondstoffen uit afvalwater.


Producten en diensten buiten de overeenkomst met het Vlaamse Gewest

Voor de Vlaamse gemeenten

Aquafin biedt zijn diensten ook aan voor de uitbouw en het beheer van het gemeentelijke stelsel.  Steden en gemeenten kunnen rechtstreeks met Aquafin samenwerken of instappen in samenwerkingsverbanden die Aquafin heeft met drinkwatermaatschappijen Water-link, Pidpa en De Watergroep (Riopact).

Rekening houdend met intensere buien en lange droogteperiodes door de klimaatverandering, voorzien gemeenten ook best een plan voor optimale infiltratie, buffering en afvoer van regenwater. Aquafin maakt op maat van de gemeente een hemelwater- en droogteplan waarin het concrete maatregelen voorstelt om slim om te gaan met water.

Voor de industrie in Vlaanderen en buitenlandse partners
Aquaplus NV, het dochterbedrijf van Aquafin, richt zich op de noden van de industrie om aan de Europese richtlijnen te voldoen. Bedrijven kunnen bij Aquaplus terecht voor studies en consulting, ontwerp-, bouw- en exploitatieopdrachten en rioolbeheer.


 

Neem contact op met

Dijkstraat 8 2630 Aartselaar

03 450 47 56

redactie@aquafin.be

www.aquafin.be