Skip to Content

Aquafin zegt Chap'eau voor de Warmbeek!

Zondag 24 september organiseren Aquafin en zijn partners die meewerken aan zuivere waterlopen voor de vierde keer Chap’eau! Locatie dit jaar is Hamont-Achel, in de vallei van de Warmbeek. Dit is geen toeval, want de Warmbeek zit dicht bij de “goede kwaliteit” die de Kaderrichtlijn Water beoogt en is één van de speerpuntgebieden in Vlaanderen.

“Tijdens Chap’eau willen we de verbetering van de waterkwaliteit in de kijker zetten”, zegt Danny Baeten, directeur bij Aquafin. “Propere waterlopen is de verdienste van veel partijen: gemeentebesturen, de Vlaamse Milieumaatschappij, de provincie, Natuurpunt en onze technische partners. We nodigen hen en het grote publiek daarom uit om samen met ons van het resultaat van onze inspanningen te genieten.”

Het domein rond de Tomp, in natuurgebied Lange Els, wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot feestsite. Sportievelingen kunnen fietsen, wandelen, mountainbiken of lopen. Op de Tomp is er ook kinderanimatie: trampoline, sappentrapper, waterballen, XL-spelen, grime en workshops waterzuivering en ecologisch knutselen. Omdat zuiver water en natuurbeleving centraal staan bij het event, streven de organisatoren ook naar een optimale duurzaamheid. Het afval wordt gesorteerd en gerecycleerd, er worden herbruikbare bekers gebruikt, er is energievriendelijke kinderanimatie en eet- en drankstandjes met streekproducten en lokale leveranciers.

Te filmen/fotograferen:

Vanaf 10u45 zal Aquafin samen met VMM en Likona een bevissing doen aan de vistrap op de Warmbeek aan ’t Mulke. De gevangen vissen worden tijdelijk in een aquarium gezet zodat alle aanwezigen een goede indruk krijgen van al het leven in de Warmbeek. Later op de dag worden ze teruggezet in de Warmbeek.

De hele dag door kunnen er beelden gemaakt worden van fietsers, wandelaars en bezoekers op de Tomp en omgeving die genieten van de pracht van de Warmbeekvallei.

Programma

Iedereen is welkom vanaf 10u op de Tomp. Een aantal wandelingen en de barbecue zijn ondertussen volzet. Maar er zijn nog andere vrije wandelingen en ook voor de natuurloop, het fietsen en mountainbiken kan je je zondag nog ter plaatste aanmelden. Er is ook een infomarkt van onze partners.

Omdat Chap’eau in uniek natuurgebied wordt georganiseerd en de rust van de fauna en flora niet verstoord zou worden, wordt er parking voorzien aan het Michielsplein in Achel. Er is een shuttledienst met duurzame wagens of je kan de bewegwijzering volgen en wandelen naar de Tomp. Alle info op www.chap-eau.be.

Chap’eau is een organisatie van Aquafin in samenwerking met stad Hamont-Achel, provincie Limburg, Natuurpunt en Vlaamse Milieumaatschappij

 

Contacteer ons
Over Aquafin

Een sterke partner voor het Vlaamse Gewest

Aquafin is partner van het Vlaamse Gewest voor de uitbouw, financiering en de exploitatie van de rioolwaterzuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen. We vangen het huishoudelijke afvalwater van de gemeentelijke riolen op in verzamelriolen en voeren het naar zuiveringsinstallaties, waar het wordt behandeld volgens de Europese en Vlaamse normen.

De kosten voor de uitgevoerde infrastructuurwerken en de werkingskosten van Aquafin worden via de drinkwatermaatschappijen gedeeltelijk doorgerekend aan de drinkwaterverbruiker. Hiermee volgt het Vlaamse Gewest het ‘de vervuiler betaalt’-principe, dat door Europa aangemoedigd wordt. Het saldo wordt aan de drinkwatermaatschappijen betaald via een werkingstoelage uit het Minafonds.

Aquafin staat voor een goed beheer van de zuiveringsinfrastructuur en een sterk vermogen tot innovatie. Zo liggen methodologieën van Aquafin aan de basis van de gebiedsdekkende uitvoeringsplannen, die duidelijk aangeven op het gemeentelijke grondgebied welke infrastructuur er wanneer door het gewest of door de gemeente moet worden voorzien. Door zijn opgebouwde knowhow en jarenlange ervaring is Aquafin ook een gegeerde partner in binnen- en buitenlandse onderzoeksprojecten, gericht op de implementatie van de Europese kaderrichtlijn Water. De kennis die Aquafin zo verwerft, komt ten goede aan het Vlaamse Gewest en de gemeenten. Met onderzoek en innovatie werken we bovendien aan oplossingen voor hedendaagse en toekomstige maatschappelijke uitdagingen, bijvoorbeeld door de recuperatie van energie en grondstoffen uit afvalwater.


Producten en diensten buiten de overeenkomst met het Vlaamse Gewest

Voor de Vlaamse gemeenten

Aquafin biedt zijn diensten ook aan voor de uitbouw en het beheer van het gemeentelijke stelsel.  Steden en gemeenten kunnen rechtstreeks met Aquafin samenwerken of instappen in samenwerkingsverbanden die Aquafin heeft met drinkwatermaatschappijen Water-link, Pidpa en De Watergroep (Riopact).

Rekening houdend met intensere buien en lange droogteperiodes door de klimaatverandering, voorzien gemeenten ook best een plan voor optimale infiltratie, buffering en afvoer van regenwater. Aquafin maakt op maat van de gemeente een hemelwater- en droogteplan waarin het concrete maatregelen voorstelt om slim om te gaan met water.

Voor de industrie in Vlaanderen en buitenlandse partners
Aquaplus NV, het dochterbedrijf van Aquafin, richt zich op de noden van de industrie om aan de Europese richtlijnen te voldoen. Bedrijven kunnen bij Aquaplus terecht voor studies en consulting, ontwerp-, bouw- en exploitatieopdrachten en rioolbeheer.


 

Aquafin
Dijkstraat 8
2630 Aartselaar