Aquafin zegt Chap'eau voor de Warmbeek!

Donderdag 21 september 2017 — Zondag 24 september organiseren Aquafin en zijn partners die meewerken aan zuivere waterlopen voor de vierde keer Chap’eau! Locatie dit jaar is Hamont-Achel, in de vallei van de Warmbeek. Dit is geen toeval, want de Warmbeek zit dicht bij de “goede kwaliteit” die de Kaderrichtlijn Water beoogt en is één van de speerpuntgebieden in Vlaanderen.

“Tijdens Chap’eau willen we de verbetering van de waterkwaliteit in de kijker zetten”, zegt Danny Baeten, directeur bij Aquafin. “Propere waterlopen is de verdienste van veel partijen: gemeentebesturen, de Vlaamse Milieumaatschappij, de provincie, Natuurpunt en onze technische partners. We nodigen hen en het grote publiek daarom uit om samen met ons van het resultaat van onze inspanningen te genieten.”

Het domein rond de Tomp, in natuurgebied Lange Els, wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot feestsite. Sportievelingen kunnen fietsen, wandelen, mountainbiken of lopen. Op de Tomp is er ook kinderanimatie: trampoline, sappentrapper, waterballen, XL-spelen, grime en workshops waterzuivering en ecologisch knutselen. Omdat zuiver water en natuurbeleving centraal staan bij het event, streven de organisatoren ook naar een optimale duurzaamheid. Het afval wordt gesorteerd en gerecycleerd, er worden herbruikbare bekers gebruikt, er is energievriendelijke kinderanimatie en eet- en drankstandjes met streekproducten en lokale leveranciers.

Te filmen/fotograferen:

Vanaf 10u45 zal Aquafin samen met VMM en Likona een bevissing doen aan de vistrap op de Warmbeek aan ’t Mulke. De gevangen vissen worden tijdelijk in een aquarium gezet zodat alle aanwezigen een goede indruk krijgen van al het leven in de Warmbeek. Later op de dag worden ze teruggezet in de Warmbeek.

De hele dag door kunnen er beelden gemaakt worden van fietsers, wandelaars en bezoekers op de Tomp en omgeving die genieten van de pracht van de Warmbeekvallei.

Programma

Iedereen is welkom vanaf 10u op de Tomp. Een aantal wandelingen en de barbecue zijn ondertussen volzet. Maar er zijn nog andere vrije wandelingen en ook voor de natuurloop, het fietsen en mountainbiken kan je je zondag nog ter plaatste aanmelden. Er is ook een infomarkt van onze partners.

Omdat Chap’eau in uniek natuurgebied wordt georganiseerd en de rust van de fauna en flora niet verstoord zou worden, wordt er parking voorzien aan het Michielsplein in Achel. Er is een shuttledienst met duurzame wagens of je kan de bewegwijzering volgen en wandelen naar de Tomp. Alle info op www.chap-eau.be.

Chap’eau is een organisatie van Aquafin in samenwerking met stad Hamont-Achel, provincie Limburg, Natuurpunt en Vlaamse Milieumaatschappij

 

Aquafin Chapeau v4 def