Aquafin stelt 'werkplek van de toekomst' voor
Nieuwe duurzame hub voor activity based working
Aquafin bouwde zijn kantoor aan de Dijkstraat in Aartselaar om tot een duurzame hub met veel aandacht voor nieuwe vormen van (samen)werken en een ecologische inrichting. Het bedrijf wil een deel van het gebouw in de toekomst ook openstellen voor derden, zodat de ruimte maximaal gebruikt wordt.
Veel bedrijven herdenken vandaag hun kantoorconcept met het oog op het hybride werken dat zijn intrede deed tijdens corona. Aquafin sleutelde voordien al aan het ontwerp van een future proof werkomgeving met een duidelijke visie op ‘bricks, bytes en behaviour’. Want het mag duidelijk zijn dat ‘Campus Aquafin’ niet alleen staat voor een gebouwrenovatie maar voor een complete transformatie, helemaal afgestemd op de verwachtingen van vandaag én morgen.
Dat merk je onder meer aan de indeling van het gebouw, die is gebaseerd op ‘activity based’ werken: voor elke werkvorm zijn er aangepaste werkplekken zoals concentratie- en dynamische werkplekken, projecttafels, brainstormruimtes, belcellen, aanlandplekken, … Door het gebruik van schuifwanden zijn sommige ruimtes bovendien aanpasbaar zodat ze multifunctioneel kunnen ingezet worden.
Baanbrekend
“Mensgericht hybride werken is een van de pijlers in het traject ‘baanbrekend werkgever’ dat we momenteel doorlopen. In ons HR-beleid besteden we veel aandacht aan talentontwikkeling, samenwerken, welzijn, de werk-privé balans en hoe je daar als team mee omgaat als je niet meer hele dagen fysiek samen zit. Dat leverde ons dit jaar nog de titel van HR ambassadeur op,” zegt CEO Jan Goossens. “Dat baanbrekende trekken we ook door in andere ecologische, maatschappelijk verantwoorde keuzes die we maakten voor Campus Aquafin.”
Zo werden heel wat materialen uit het oude gebouw opgefrist en opnieuw gebruikt, tot de klinkers van de oude parking toe. Voor de aankoop van nieuwe materialen maakte het projectteam gebruik van C-CalC, een evaluatietool om de circulariteit van materialen te beoordelen. De Campus, een BEN-gebouw, wordt verwarmd en gekoeld door middel van riothermie, ofwel gerecupereerde warmte uit de rioolbuis in de straat. De Campus is de eerste locatie in Vlaanderen waar deze eenvoudige, duurzame techniek voor het opwekken van hernieuwbare energie werd toegepast.
Groene oase
Ook de buitenkant van het gebouw valt op als een groene oase midden in een industriegebied. Het gebouw werd bekleed met duurzaam, inheems hout en door de weinige verharding kan het regenwater op vele plaatsen in de bodem infiltreren. Het afstromende regenwater van de parking komt terecht in wadi’s en ook de groendaken vangen veel water op. Opgevangen regenwater wordt gebruikt voor het spoelen van de toiletten.
Campus Aquafin is niet alleen een werk- en ontmoetingsplek voor de meer dan 400 Aquafin-medewerkers die er regelmatig (een deel van) hun werkdag doorbrengen. Het is ook plek waar openheid centraal staat en verbinden met professionele partners en onze omgeving gestimuleerd wordt.