Skip to Content

Aquafin sluit eerste groene lening af met BNP Paribas Fortis

Gefinancierde projecten kregen extra-financieel certificaat voor milieu- en klimaatambities

Nadat waterzuiveraar Aquafin al in september 2015 pionierde door als eerste Belgisch bedrijf een groene obligatie uit te geven, heeft de dochter van de Vlaamse Milieuholding op 6 december 2017 haar eerste groene lening afgesloten in België. Dit gebeurde bij BNP Paribas Fortis. De projecten die met deze lening worden gefinancierd, kregen een extra-financieel certificaat van Cicero (Center for International Climate Research). Deze Noorse onderzoeksinstelling gaat na in welke mate projecten bijdragen tot de uitbouw van een CO2-arme samenleving. Met ‘medium green’ tot ‘dark green’ labels werden de klimaat-en milieu-ambities van Aquafin bevestigd.

“Aquafin werkt aan een leefomgeving in harmonie met water, in al zijn facetten. Wij staan bekend om een brede en vernieuwende aanpak bij de keuze van onze financieringsbronnen, maar we willen dat het duidelijk is dat we niet aan greenwashing doen”, onderstreept financieel directeur Johan Maes. “Een externe beoordeling als die van Cicero bevestigt dat het ons ernst is. De projecten die met deze groene lening gefinancierd worden, hebben een milderende impact op de klimaatverandering of maken onze omgeving beter bestand tegen de effecten ervan. Andere projecten zorgen voor bijkomende waterzuivering of een toenemende biodiversiteit.”

Tot op vandaag voerde Aquafin voor 3,7 miljard EUR aan projecten uit om te voldoen aan de Europese en Vlaamse milieuwetgeving. Het aantal inwoners waarvan het rioolwater gezuiverd wordt, steeg op die tijd van 30% naar 83%. Het bedrijf heeft op dit moment voor 1,4 miljard EUR aan nieuwe projecten in zijn opdrachtenportefeuille.

“Deze groene lening is een mooi voorbeeld van de duurzame innovatie waar we als geëngageerde bank actief aan willen meewerken”, verklaart Didier Beauvois, Head of Corporate Banking van BNP Paribas Fortis. “Samen met onze klanten ontwikkelen we financiële oplossingen die hen helpen om hun activiteiten op een duurzame manier uit te bouwen. We zijn ervan overtuigd dat bedrijven en organisaties die duurzame ontwikkeling niet in hun werkingsmodel opnemen, zichzelf op termijn buiten de markt zullen plaatsen. Precies daarom willen we Aquafin helpen om zijn groene ambities waar te maken.”

Contacteer ons
Johan Maes directeur Financieren Aquafin, Aquafin
Pamela Renders Press Officer BNP Paribas Fortis, BNP Paribas Fortis
Johan Maes directeur Financieren Aquafin, Aquafin
Pamela Renders Press Officer BNP Paribas Fortis, BNP Paribas Fortis
Over Aquafin

Een sterke partner voor het Vlaamse Gewest

Aquafin is partner van het Vlaamse Gewest voor de uitbouw, financiering en de exploitatie van de rioolwaterzuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen. We vangen het huishoudelijke afvalwater van de gemeentelijke riolen op in verzamelriolen en voeren het naar zuiveringsinstallaties, waar het wordt behandeld volgens de Europese en Vlaamse normen.

De kosten voor de uitgevoerde infrastructuurwerken en de werkingskosten van Aquafin worden via de drinkwatermaatschappijen gedeeltelijk doorgerekend aan de drinkwaterverbruiker. Hiermee volgt het Vlaamse Gewest het ‘de vervuiler betaalt’-principe, dat door Europa aangemoedigd wordt. Het saldo wordt aan de drinkwatermaatschappijen betaald via een werkingstoelage uit het Minafonds.

Aquafin staat voor een goed beheer van de zuiveringsinfrastructuur en een sterk vermogen tot innovatie. Zo liggen methodologieën van Aquafin aan de basis van de gebiedsdekkende uitvoeringsplannen, die duidelijk aangeven op het gemeentelijke grondgebied welke infrastructuur er wanneer door het gewest of door de gemeente moet worden voorzien. Door zijn opgebouwde knowhow en jarenlange ervaring is Aquafin ook een gegeerde partner in binnen- en buitenlandse onderzoeksprojecten, gericht op de implementatie van de Europese kaderrichtlijn Water. De kennis die Aquafin zo verwerft, komt ten goede aan het Vlaamse Gewest en de gemeenten. Met onderzoek en innovatie werken we bovendien aan oplossingen voor hedendaagse en toekomstige maatschappelijke uitdagingen, bijvoorbeeld door de recuperatie van energie en grondstoffen uit afvalwater.


Producten en diensten buiten de overeenkomst met het Vlaamse Gewest

Voor de Vlaamse gemeenten

Aquafin biedt zijn diensten ook aan voor de uitbouw en het beheer van het gemeentelijke stelsel.  Steden en gemeenten kunnen rechtstreeks met Aquafin samenwerken of instappen in samenwerkingsverbanden die Aquafin heeft met drinkwatermaatschappijen Water-link, Pidpa en De Watergroep (Riopact).

Rekening houdend met intensere buien en lange droogteperiodes door de klimaatverandering, voorzien gemeenten ook best een plan voor optimale infiltratie, buffering en afvoer van regenwater. Aquafin maakt op maat van de gemeente een hemelwater- en droogteplan waarin het concrete maatregelen voorstelt om slim om te gaan met water.

Voor de industrie in Vlaanderen en buitenlandse partners
Aquaplus NV, het dochterbedrijf van Aquafin, richt zich op de noden van de industrie om aan de Europese richtlijnen te voldoen. Bedrijven kunnen bij Aquaplus terecht voor studies en consulting, ontwerp-, bouw- en exploitatieopdrachten en rioolbeheer.


 

Aquafin
Dijkstraat 8
2630 Aartselaar