Aquafin sinds zaterdag in de weer om ammoniak uit de waterloop te houden

Zondag 18 november 2012 —

Door een lek bij een bedrijf in Weelde is zaterdagavond een grote lading ammoniak in de openbare riolering terecht gekomen. Afvalwaterzuiveraar Aquafin heeft een pompstation, dat aansluit op de zuivering van Poppel, stilgelegd en het door de ammoniak vervuilde rioolwater via vrachtwagens naar de zuiveringsinstallatie van Turnhout gebracht. Zo kon het bedrijf een lozing van ammoniak naar de waterloop vermijden.

Griet Cumps, bekkenverantwoordelijke Aquafin voor het Netebekken: "De ammoniaklek naar het rioolwater heeft geleid tot een veel te hoge zuurtegraad in het water. Een lozing naar de beek zou leiden tot vissterfte en de waterplanten aantasten.” Aquafin stelde alles in het werk om het water op te vangen om het naar de zuiveringsinstallatie in Turnhout te voeren. Daar kan Aquafin het tijdelijk opslaan en geleidelijk aan verder verwerken.

 

Griet Cumps: “Ondertussen hebben we de pompen terug opgestart om het resterende amoniakaal water naar de zuiveringsinstallatie van Poppel te voeren. Daar hebben we een bekken leeggepompt om het toekomende water te stockeren. Het grootste deel van deze buffer zal ook naar Turnhout worden afgevoerd, enkel de laatste 300m³ zullen we ter plaatse houden en geleidelijk mengen met het normale huishoudelijk afvalwater.”

Griet Cumps

bekkenverantwoordelijke Nete

Aquafin