Aquafin opent nieuwe zuiveringsinstallatie in Vlissegem

Donderdag 4 september 2014 — Op zaterdag 6 september 2014 opent Aquafin de poorten van de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Vlissegem (De Haan). Buurtbewoners kunnen dan een kijkje komen nemen en krijgen een rondleiding op de rioolwaterzuiveringsinstallatie waarin hen uitgelegd wordt hoe het zuiveringsproces precies verloopt.

Het Vlaams rioolwaterzuiveringsbedrijf Aquafin startte in 2012 met de bouw van de kleinschalige waterzuiveringsinstallatie in Vlissegem. Die bestaat uit een influentput, een voorbezinktank, 2 biorotoren, een humustank en 2 rietvelden. Het gebruik van dergelijke biorotoren is een zuiveringstechniek die vaak wordt toegepast bij kleinschalige waterzuiveringsinstallaties. Bacteriën worden via een draaiende as afwisselend ondergedompeld in het afvalwater (voedselvoorziening) en blootgesteld aan de lucht (zuurstofvoorziening), waardoor ze vervuilende stoffen afbreken tot CO2, gas en water.

Eind 2013 werden de bouwwerken afgerond en dus kon de installatie in gebruik genomen worden. Sinds begin 2014 zuivert de RWZI dan ook het afvalwater van een 500-tal inwoners.

Wie benieuwd is hoe het waterzuiveringsproces op deze nieuwe installatie verloopt, kan op zaterdag 6 september 2014 een kijkje komen nemen in de Vijfwegestraat 16P te Vlissegem (De Haan). Er zijn rondleidingen voorzien om 13.00 uur, 13.30 uur,  14.00 uur, 14.30 uur, 15.00 uur en 15.30 uur. Elke bezoeker krijgt na de rondleiding een drankje aangeboden