Aquafin opent nieuwe zuiveringsinstallatie in Sint-Margriete

Vrijdag 5 september 2014 — Op dinsdag 9 september 2014 opent Aquafin de poorten van de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Sint-Margriete(Sint-Laureins). Buurtbewoners kunnen dan een kijkje komen nemen en krijgen een rondleiding op de rioolwaterzuiveringsinstallatie waarin hen uitgelegd wordt hoe het zuiveringsproces precies verloopt.

Het Vlaams rioolwaterzuiveringsbedrijf Aquafin startte in 2011 met de bouw van de kleinschalige waterzuiveringsinstallatie in Sint-Margriete. Die bestaat uit een influentput, een voorbezinktank, 2 biorotoren en 2 rietvelden. Het gebruik van dergelijke biorotoren is een zuiveringstechniek die vaak wordt toegepast bij kleinschalige waterzuiveringsinstallaties. Bacteriën worden via een draaiende as afwisselend ondergedompeld in het afvalwater (voedselvoorziening) en blootgesteld aan de lucht (zuurstofvoorziening), waardoor ze vervuilende stoffen afbreken tot CO2, gas en water.

In 2013 werden de bouwwerken afgerond en dus kon de installatie in gebruik genomen worden. Sindsdien zuivert de RWZI dan ook het afvalwater van een 400-tal inwoners.

Wie benieuwd is hoe het waterzuiveringsproces op deze nieuwe installatie verloopt, kan op dinsdag 9 september 2014 een kijkje komen nemen aan het Kerkplein in Sint-Margriete. Er zijn rondleidingen voorzien om 17.00 uur, 17.30 uur,  18.00 uur, 18.30 uur, 19.00 uur en 19.30 uur. Elke bezoeker krijgt na de rondleiding een drankje aangeboden.