Aquafin ontfermt zich over toekomst Molenbeek

Woensdag 27 februari 2013 — Om het afvalwater van Steenokkerzeel te zuiveren, beschikt Aquafin vandaag over twee zuiveringsinstallaties. De grootste bevindt zich langs de E19 in Perk en kan het water van 6.000 inwoners behandelen. Het noordelijke stuk van deelgemeente Steenokkerzeel is aangesloten op de zuiveringsinstallatie aan de Haachtsesteenweg, goed voor 4.000 inwoners. Enkel in Steenokkerzeel-Zuid ontbreekt voorlopig nog de nodige infrastructuur. Daar gaat Aquafin nu verandering in brengen. Binnenkort start het waterzuiveringsbedrijf met de bouw van een nieuwe installatie  in de Sterckxstraat, grenzend aan de Damlaan. Tegelijk legt Aquafin ook een toevoercollector aan, die het afvalwater van ongeveer 2.500 inwoners naar de nieuwe installatie zal voeren.

“Om dit te realiseren zullen we riolerings- en wegeniswerken uitvoeren in de Damlaan en een deel van de Sterckxstraat, tot aan de zuiveringsinstallatie.”, verduidelijkt Marleen Verdoodt, projectmanager van Aquafin. “We voorzien een nieuwe riolering voor de opvang en transport van het afvalwater. De bestaande riolering blijft behouden voor het regenwater. Deze scheiding van afval- en regenwater wordt ook op privéterrein doorgetrokken. Alle omwonenden hebben inmiddels bezoek gekregen van een afkoppelingsdeskundige. Die adviseert hen over hoe ze het best het regenwater afkoppelen van de riolering.” Het gemeentebestuur van Steenokkerzeel neemt de gelegenheid te baat om het tweerichtingsfietspad langs de Damlaan te verhogen.

De werken aan de toevoercollector starten op 4 maart en zullen vermoedelijk in het voorjaar van 2014 voltooid zijn. De werken aan de zuiveringsinstallatie, die op 1 april starten, zullen iets langer duren. Projectmanager Ward Peeters is verantwoordelijk voor de bouw van de installatie en blikt alvast vooruit: “We hopen in de zomer van 2014 het eerste afvalwater te kunnen zuiveren op onze gloednieuwe installatie. We verwachten vanaf dan ook een opmerkelijke verbetering van de waterkwaliteit van de Molenbeek. Het afvalwater belandt er vandaag namelijk nog ongezuiverd in deze beek, goed voor ongeveer 340.000 liter per dag. Dankzij onze werken zullen deze lozingen binnenkort tot het verleden behoren.”

Op woensdag 27 februari organiseren de projectpartners een infoavond voor de omwonenden. Ze krijgen er meer info over de timing en de fasering van de rioleringswerken. Uiteraard bent ook u van harte welkom deze infoavond bij te wonen. Die zal doorgaan in gemeenschapscentrum “De Corren”, Van Frachenlaan 24A in Steenokkerzeel. De start is voorzien om 19u30.