Aquafin haalt fosfor uit urine bezoekers Rock Werchter

Maandag 22 juni 2015 — Live Nation stapt mee in het onderzoeksproject van Aquafin en organiseert gescheiden aanvoer van geconcentreerde urinestroom.

Van donderdag tot en met zondag wordt de festivalweide in Werchter weer overspoeld met tienduizenden muziekfans. Organisator Live Nation voorziet vanaf dit jaar vacuümtoiletten en vacuüm urinoirs, waardoor een toiletbezoek een stuk aangenamer wordt dan voordien. Vacuümtoiletten zien er immers uit zoals een normaal toilet bij u thuis en worden netjes doorgespoeld met nog geen liter water per spoelbeurt. De doorgespoelde lading wordt opgevangen in buffertanks en naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin in Leuven gevoerd, waar ze mee wordt verwerkt in het zuiveringsproces.

Voor de vacuüm urinoirs stapte Live Nation mee in het proefproject van Aquafin, waarbij we fosfor recupereren uit urine. De urine wordt apart vervoerd naar de proefinstallatie op het terrein van de zuiveringsinstallatie in Leuven. Daar ondergaat ze een aparte zuivering, waarbij de fosfor gecontroleerd wordt afgescheiden. In een reactor wordt er namelijk magnesiumchloride aan de urine toegevoegd en slaat de gewonnen fosfor neer als struvietkristallen.

Het struviet kan gebruikt worden voor de productie van kunstmestof, als vervanger voor ontgonnen fosfor. Wereldwijd staan de natuurlijke fosforvoorraden immers onder grote druk. De belangrijkste fosfaatmijnen liggen in China en Marokko en geraken stilaan uitgeput. Fosfor is echter een belangrijk chemisch element omdat het onmisbaar is in de voedselketen. Aangezien het niet kan gerecupereerd worden, zijn we in de toekomst aangewezen op recyclage. Menselijke urine is rijk aan fosfaten en daardoor een mogelijke bron voor de terugwinning van fosfor. Recent verleende OVAM een grondstoffenverklaring aan Aquafin wat een belangrijke stap is om het gerecupereerde struviet ook daadwerkelijk als meststof te mogen gebruiken.

 

Marjoleine Weemaes groepsleider Onderzoek at Aquafin NV
Vincent Nuytemans adviseur Communicatie at Aquafin