Aquafin en MOS belonen scholen met een make-over van hun toilet

Wedstrijd spoort lagere scholen aan tot een duurzaam en educatief WC

Dinsdag 22 maart 2016 — Wist je dat één kind op tien nooit op school naar het toilet gaat. Meer dan de helft houdt het zo lang mogelijk op, tot ze niet meer kunnen en wel moéten gaan. De kinderen vinden de wc’s op school vies en onaantrekkelijk. Daar willen MOS en Aquafin iets aan doen! Samen organiseren ze een wedstrijd, waarmee lagere scholen een make-over van hun sanitair kunnen winnen. De organisatoren nemen de gelegenheid te baat om de kinderen bewust te maken van het belang van zuiver water en een rationeel watergebruik. Want om kans te maken op een van de prijzen, kan de school best met een duurzaam, educatief en origineel concept komen.

Wat houdt de wedstrijd in? Alle Vlaamse lagere scholen maken kans op een budget tot 2500 euro voor een make-over van hun toiletten. Hiermee kunnen ze eventuele herstellingen uitvoeren en van de “kleinste kamertjes” met een likje verf en een vrolijke toets weer een plekje maken waar de kinderen zich op hun gemak voelen. De wedstrijd wordt niet toevallig gelanceerd op Wereldwaterdag, want het voorrecht van toegang tot een degelijke sanitaire infrastructuur is niet voor iedereen weggelegd. Een derde van de wereldbevolking heeft geen toegang tot basis sanitair.

Het is belangrijk om kinderen te sensibiliseren rond duurzaam watergebruik. Ook de weg die het afvalwater aflegt na het doorspoelen van het toilet is belangrijk, want die is bepalend voor de kwaliteit van onze waterlopen. Daarom wordt aan de scholen gevraagd om een ontwerp te maken van hoe hun

droomtoilet op school er moet uitzien, waarbij de aandacht voor duurzaamheid en educatie extra beloond zullen worden.

De deelnemende scholen krijgen de tijd tot eind oktober om hun ontwerp in te dienen op een drager naar keuze. Aquafin en MOS zullen de winnaars bekend maken op 19 november, niet toevallig Wereldtoiletdag.