Aquafin bespaarde al 10 ton CO2 en gaat voor meer

Woensdag 21 september 2016 — Vanuit de zorg voor het milieu en zijn werknemers, heeft Aquafin de voorbije jaren al heel wat stappen gezet die bijdragen tot een betere mobiliteit. De oprichting van satellietkantoren in Drongen, Herentals en Leuven en de introductie van plaats- en tijdsonafhankelijk werken zijn enkele initiatieven die van Aquafin een aantrekkelijke werkgever maken voor mensen die een goede work-life-balance zoeken en liever niet hun tijd verspillen in de file.

Dit jaar nog heeft het bedrijf een aantal nieuwe maatregelen gelanceerd, die het woon-werkverkeer en de mobiliteit in het algemeen nog verder moeten verduurzamen, zo verduidelijkt Sabine Schellens, directeur Organisatie Ontwikkeling:

“In het voorjaar is Aquafin ingestapt in het bedrijfsspel “Van 5 naar 4” van Mobiel 21, met als doelstelling te evolueren naar 20% minder autosolisme tijdens de spitsuren, en daar zijn we intussen ruimschoots in geslaagd. Een op de vier werknemers neemt effectief deel aan het spel, wat betekent dat zij de modi van hun verplaatsingen registreren. Op basis van die gegevens hebben we vastgesteld dat ze het aantal autoritten in de spits hebben verminderd met 35%, met een totale besparing van bijna 10 ton CO2.”

Jan Christiaens van Mobiel 21: “Werknemers worden via het spel aangemoedigd om slimmer te pendelen, terwijl ze tegelijkertijd plezier beleven aan de competitie met hun collega's en vrienden. Als return krijgt de speler real-time informatie over hoeveel CO2 hij bespaart en hoeveel calorieën hij verbrandt. De digitale coach Mobi, de real-time informatie en het teamgevoel zijn belangrijke incentives.”

Dankzij de vele registraties van de vervoersmodi, krijgt Aquafin een goed beeld van de globale mobiliteit van zijn werknemers. Het bedrijf gaat de uitdaging aan om die nog verder te vergroenen en te verduurzamen. Sabine Schellens: “De week van de mobiliteit leek ons het goede moment om een aantal nieuwe initiatieven te lanceren.. Zo hebben we ons wagenbeleid aangepast, waardoor de personeelsleden die recht hebben op een functiewagen, voortaan ook milieuvriendelijke wagens kunnen kiezen. Ondertussen zetten we ook meer in op het openbaar vervoer. Wie met de trein naar het werk komt, krijgt zijn abonnement volledig terugbetaald via het derdebetalerssyteem. Om de fiets als alternatief te stimuleren, bieden we alvast een aantal elektrische testfietsen aan, voor zowel de dienstverplaatsingen als woon-werkverkeer.”

Klap op de vuurpijl is natuurlijk Carfree Day. Op donderdag 22 september wordt er bij Aquafin massaal gefietst en gecarpoold. Iedereen die op een duurzame manier naar het werk komt, maakt kans op een mooie prijs, zowel individueel als in groep. Op het hoofdkantoor in Aartselaar kan het personeel tijdens de middagpauze kennis maken met groene mobiliteit. Ze kunnen er elektrische fietsen testen, of een ritje maken in een van de vele testwagens op elektriciteit, CNG of plugin-hybride.

Kortom, 2016 zou bij Aquafin wel eens de geschiedenis kunnen ingaan als het jaar van de mobiliteit.