1.100 mensen zeggen zondag 30 september Chap’eau voor propere waterlopen

De beken en rivieren worden elke dag schoner. Alle inspanningen die studiebureaus, aannemers, gemeenten, provincies, financiers, de Vlaamse Milieumaatschappij en Aquafin leveren voor proper water werpen hun vruchten af. Daarom zeggen we dit jaar al voor de 5de keer CHAP'EAU of 'hoedje af' voor al al wie zich dagelijks inspant voor propere waterlopen.

Zondag 30 september organiseren Aquafin en zijn partners die meewerken aan propere waterlopen voor de vijfde keer Chap’eau! Locatie dit jaar is Lokeren, aan de oevers van de Durme.

“Tijdens Chap’eau willen we de verbetering van de waterkwaliteit in de kijker zetten”, zegt Danny Baeten, directeur Business Development & Innovatie bij Aquafin. “Propere waterlopen is de verdienste van veel partijen: gemeentebesturen, de Vlaamse Milieumaatschappij, de provincie, Natuurpunt en onze technische partners. We nodigen hen en het grote publiek daarom uit om samen met ons van het resultaat van onze inspanningen te genieten. We doen dit al voor het vijfde jaar op rij, telkens op een andere plek in Vlaanderen waar de waterkwaliteit erbovenuit steekt."

Het Prinses Josephine Charlottepark wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot feestsite. Sportievelingen kunnen in de omgeving fietsen, wandelen, mountainbiken, lopen, kajakken of suppen. Op de site staan foodtrucks en is er kinderanimatie: trampoline, sappentrapper, waterballen, grime en ecologisch knutselen. Omdat zuiver water en natuurbeleving centraal staan tijdens dit event, streven de organisatoren ook naar een optimale duurzaamheid. Het afval wordt gesorteerd en gerecycleerd, er worden herbruikbare bekers gebruikt, er is energievriendelijke kinderanimatie en eet- en drankstandjes met streekproducten van lokale leveranciers.

Te filmen/fotograferen:

Benieuwd naar het leven in de Durme? De hele dag door kan je kennismaken met streetfishing en aan de oever je lijn uitgooien. Om 13u probeert Jan Goossens, algemeen directeur van Aquafin, enkele vangsten boven te halen. Ook algemeen directeur van Natuurpunt Chris Steenwegen en administrateur-generaal van de Vlaamse Milieumaatschappij Bernard De Potter zullen aanwezig zijn.

De hele dag door kunnen er ook beelden gemaakt worden van fietsers, wandelaars, watersporters en bezoekers die genieten van sport en ontspanning op en langs de Durme.

Programma

Iedereen is welkom vanaf 10u in het Prinses Josephine Charlottepark. We verwachten maar liefst 1.100 aanwezigen! De voorinschrijvingen zijn ondertussen afgesloten. Maar er zijn nog vrije wandelingen en ook voor de natuurloop, het fietsen en mountainbiken kan je je zondag nog ter plaatste aanmelden. Er is ook een infomarkt van onze partners Natuurpunt, Vlaamse Milieumaatschappij, vzw Durme en Regionaal Landschap Schelde-Durme.

Parkeren doe je langs de Sportlaan of op de parking van de sporthal. Dit is op wandelafstand van het terrein. Volg de pijlen! Het station van Lokeren is amper 5 minuten wandelen. Alle info op www.chap-eau.be.

Chap’eau is een organisatie van Aquafin in samenwerking met stad Lokeren, Natuurpunt, Vlaamse Milieumaatschappij, vzw Durme en Regionaal Landschap Schelde-Durme

Joke Vriens

adviseur Communicatie

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Aquafin

Een sterke partner voor het Vlaamse Gewest

Aquafin is partner van het Vlaamse Gewest voor de uitbouw, financiering en de exploitatie van de rioolwaterzuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen. We vangen het huishoudelijke afvalwater van de gemeentelijke riolen op in verzamelriolen en voeren het naar zuiveringsinstallaties, waar het wordt behandeld volgens de Europese en Vlaamse normen.

De kosten voor de uitgevoerde infrastructuurwerken en de werkingskosten van Aquafin worden via de drinkwatermaatschappijen gedeeltelijk doorgerekend aan de drinkwaterverbruiker. Hiermee volgt het Vlaamse Gewest het ‘de vervuiler betaalt’-principe, dat door Europa aangemoedigd wordt. Het saldo wordt aan de drinkwatermaatschappijen betaald via een werkingstoelage uit het Minafonds.

Aquafin staat voor een goed beheer van de zuiveringsinfrastructuur en een sterk vermogen tot innovatie. Zo liggen methodologieën van Aquafin aan de basis van de gebiedsdekkende uitvoeringsplannen, die duidelijk aangeven op het gemeentelijke grondgebied welke infrastructuur er wanneer door het gewest of door de gemeente moet worden voorzien. Door zijn opgebouwde knowhow en jarenlange ervaring is Aquafin ook een gegeerde partner in binnen- en buitenlandse onderzoeksprojecten, gericht op de implementatie van de Europese kaderrichtlijn Water. De kennis die Aquafin zo verwerft, komt ten goede aan het Vlaamse Gewest en de gemeenten. Met onderzoek en innovatie werken we bovendien aan oplossingen voor hedendaagse en toekomstige maatschappelijke uitdagingen, bijvoorbeeld door de recuperatie van energie en grondstoffen uit afvalwater.


Producten en diensten buiten de overeenkomst met het Vlaamse Gewest

Voor de Vlaamse gemeenten

Aquafin biedt zijn diensten ook aan voor de uitbouw en het beheer van het gemeentelijke stelsel.  Steden en gemeenten kunnen rechtstreeks met Aquafin samenwerken of instappen in samenwerkingsverbanden die Aquafin heeft met drinkwatermaatschappijen Water-link, Pidpa en De Watergroep (Riopact).

Rekening houdend met intensere buien en lange droogteperiodes door de klimaatverandering, voorzien gemeenten ook best een plan voor optimale infiltratie, buffering en afvoer van regenwater. Aquafin maakt op maat van de gemeente een hemelwater- en droogteplan waarin het concrete maatregelen voorstelt om slim om te gaan met water.

Voor de industrie in Vlaanderen en buitenlandse partners
Aquaplus NV, het dochterbedrijf van Aquafin, richt zich op de noden van de industrie om aan de Europese richtlijnen te voldoen. Bedrijven kunnen bij Aquaplus terecht voor studies en consulting, ontwerp-, bouw- en exploitatieopdrachten en rioolbeheer.


 

Neem contact op met

Dijkstraat 8 2630 Aartselaar

03 450 47 56

redactie@aquafin.be

www.aquafin.be